Oamenii de afaceri contrazic statul: vine recesiunea in 2009

Data publicarii: 09-12-2008 | Afaceri

Romania va intra anul viitor in recesiune, cu un avans accelerat al somajului, este de parere omul de afaceri Dinu Patriciu, care alaturi de mari proprietari de business-uri sau oficiali ai multinationalelor vorbeste in varianta optimista despre o crestere economica maxima de 2%, care contrazice insa flagrant estimarile autoritatilor.

Comisia Nationala de Prognoza a avansat o crestere a PIB de 6% pentru 2009, in timp ce guvernatorul BNR a vorbit despre o variatie intre 3 si 6%. Recesiunea din 2009 este vazuta si de bancherul de investitii Doru Lionachescu, proprietarul Interagro Ioan Niculae, omul de afaceri Adrian Porumboiu, Mihai Marcu, presedintele MedLife sau Valentin Tomsa, director general al SAP Romania.

"Intram intr-o recesiune care va avea ca efecte somajul, deflatia, iar metodele de contracarare a scaderii economice se bazeaza pe reducerea si optimizarea fiscalitatii pentru stimularea consumului, reducerea cheltuielilor bugetare, atat de personal, cat si de capital", a declarat ieri Dinu Patriciu, directorul general al Rompetrol. El a adaugat ca actuala criza financiara ar putea sa ajunga la apogeu in urmatoarele 3-12 luni, iar statul trebuie sa stimuleze economia, inclusiv prin reducerea TVA la 15% si adoptarea unei cote unice, adecvate la economiile din regiune. In opinia lui Patriciu, chiar reducerea cresterii economice "de la 9% la 1-2%" inseamna de fapt recesiune, iar somerii din economie ar putea fi absorbiti doar de infrastractura si de marii investitorii care isi pot delocaliza productia daca vor fi stimulati.

Omul de afaceri anticipeaza ca preturile pe piata imobiliara nu vor mai ajunge niciodata la fel de sus ca inainte de criza. "Preturile locuintelor vor mai ajunge cel mult la jumatate din valoarea din 2007", a spus Patriciu. Acesta a adaugat ca vede o crestere zero a salariilor de anul viitor in cadrul Rompetrol, companie pe care o conduce, la fel cum s-a intamplat si in 2008. "In mediul privat, salariile cresc odata cu productivitatea, dar nu poti avea productivitate cand ai deflatie", a explicat seful companiei petroliere.
 
Omul de afaceri Ioan Niculae, presedintele Interagro, spune ca "retragerea capitalurilor din bancile straine va continua sa produca socuri" in economia romaneasca si in 2009. "Eu cred ca am intrat deja in recesiune... Spun asta uitandu-ma la sectoarele in care activez, respectiv chimie, agricultura, industrie alimentara si energie care sunt in regres. Comparativ cu 2008 care, cel putin in primul semestru, a fost destul de bun din punct de vedere economic, in 2009, daca Guvernul nu va interveni, cred ca economia va fi pe minus", afirma Niculae.
 
Omul de afaceri Adrian Porumboiu crede ca recesiunea nu are cum sa ne ocoleasca. "Sunt semnale clare de recesiune pentru ca nu mai sunt bani pe piata. Recesiunea este evidenta. Din punct de vedere al cresterii economice, este pacat ca exact sectorul care a contribuit substantial la aceasta, respectiv agricultura, este foarte neglijat", spune acesta. Intr-un scenariu optimist, el vede pentru 2009 o crestere economica de maximum 2-3%. Mihai Marcu, presedintele MedLife, afirma ca nivelul maxim al crizei va fi atins in septembrie-octombrie 2009, urmand ca economia sa inceapa sa-si revina spre sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010. "Cresterea economica pe ansamblul anului o estimez la 0,5 - 1%. Eu vad mai degraba stagnare, poate scadere in trimestrul II - III", anticipeaza Marcu.
 
Bancherul de investitii Doru Lionachescu vede ca "in cel mai optimist scenariu, vom avea crestere economica 0". "Efectele crizei ne vor ajunge mai tare decat credem noi, suntem conectati la economia mondiala mai tare decat avem noi impresia. Adevarata dimensiune a efectelor crizei va putea fi estimata la sfarsitul lui ianuarie, pentru aceea va fi prima luna in care vor fi cumulate aceste efecte", este de parere Valentin Tomsa, director general al SAP Romania.
 
Doru Voicu, director de dezvoltare a afacerii in cadrul CEZ Romania, companie care a anuntat planuri mari de investitii in productia locala de energie, spune ca autoritatile ar trebui sa se gandeasca la stimularea unor sectoare care sa devina motoare ale economiei si care sa poata absorbi din numarul mare de someri prognozat pentru 2009. Este vorba despre agricultura, turism si energie, in opinia oficialului CEZ.
 
"In cazul in care statul va adopta masuri constructive de reducere a cheltuielilor bugetare si va stimula investitiile, Romania ar putea miza anul viitor chiar pe o crestere economica de 4 procente", puncteaza Marius Cristescu, presedintele Bega Grup.
 
"Recesiunea nu este exclusa in 2009 in Romania, intr-un scenariu de risc. In scenariul de baza, estimam o crestere economica de 1,7% in 2009 si o rata a somajului de 6%, insa nu excludem riscul unei recesiuni, si o rata a somajului de 8%", afirma la randul sau Nicolae Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: