Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte
Data publicarii: 08-12-2008 | Finante-BanciGuvernul majoreaza prima anuala acordata celor care economisesc in bancile specializate. Constrangerea de pe piata creditelor imobiliare si majorarea primei anuale acordate de stat ar putea orienta tot mai multi romani spre bancile pentru locuinte.
Conditiile actuale de pe piata bancara fac ca tot mai multi romani sa nu se mai poata incadra pentru un imprumut imobiliar.
In acest context, bancile pentru locuinte ar putea reprezenta solutia de a avea propria casa. In plus, statul vine in sprijinul clientilor, stimuland contractarea de produse de economisire-creditare.
Guvernul a decis, la finele saptamanii trecute, sa majoreze de la 15% la 25% valoarea primei anuale pentru economiile constituite in cadrul bancilor care deruleaza programe pentru locuinte.
De asemenea, valoarea minima a primei anuale a fost si ea majorata de la 120 de euro la 250 de euro. Prima de la stat se acorda tuturor deponentilor, in functie de varsta persoanei, dar si in functie de numarul de copii.
Decizia, asteptata in piata
Reprezentantii bancilor pentru locuinte considera drept binevenita aceasta decizie. "Este o masura legislativa care nu face altceva decat sa incurajeze romanii sa-si finanteze investitiile in domeniul locativ prin incheierea de contracte de economisire-creditare", apreciaza Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
De asemenea, reprezentantii BCR Banca pentru Locuinte spun ca aceasta decizie este "un sprijin substantial binemeritat de romanii care economisesc in acest sistem".
Potrivit unui calcul BCR BpL, efectul acestor masuri se maximizeaza (prima ajunge la 250 de euro) pentru clientul care economiseste in cursul unui an calendaristic 3.850 de lei.
Astfel, in noile conditii, la aceasta suma va reveni o prima de stat de 962,5 de lei (la un curs de 3,8 lei/euro), fata de 462 lei, cat revenea potrivit vechii reglementari.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii