Fuziunea gigantilor bursieri poate implica si extinderi spre schimburile fara intermediari

Data publicarii: 08-12-2008 | Bursa

Posibila fuziune dintre marii operatori bursieri NYSE Euronext si Deutsche Boerse ar putea duce la o serie de fuziuni, in conditiile in care pietele bursiere au in vedere si pietele schimburilor de instrumente financiare fara intermediere, relateaza Reuters.

De asemenea, ar schimba radical balanta concurentei dintre operatorii de piata din Europa si Statele Unite.

Revista germana Der Spiegel a anuntat ca cei mai mari operatori bursieri din Germania si Statele Unite planuiesc o fuziune, citand o publicatie interna despre care precizeaza ca ar fi fost prezentata de directorul executiv Deutsche Bourse managementului companiei.

Impreuna, cele doua companii ar controla bursele din Frankfurt, Paris, Amsterdam, Bruxelles, Lisabona si New York si ar administra cel mai mare volum de optiuni listate din Statele Unite.

Un asemenea acord ar duce la formarea unui operator bursier gigant ce ar controla o gama larga de produse financiare si ar gestiona o lichiditate imensa, insa s-ar confrunta cu mari dificultati de reglementare, potrivit analistilor.

"Combinarea acestor entitati le-ar oferi acces la piete si lichiditate fara precedent la nivel mondial. "Le-ar oferi o competitivitate de neinvins", a declarat Jon Najarian, membru fondator al portalului de informatii optionmonster.com.

In cazul in care raportul este adevarat, succesul fuziunii ar putea reprezenta cea mai mare afarece din istoria industriei bursiere. Evaluata la circa 12,5 miliarde dolari, capitalizarea Deutsche Boerse este dubla fata de aceea a NYSE Euronext, ce coordoneaza bursa din New York, cea mai mare din lume.

Combinatia ar veni in contextul in care autoritatile de reglementare din Europa si Statele Unite cauta una sau mai multe parti pentru a incheia contracte derivate pentru creditele neperformante (credit default swaps - CDS), ce au stat la baza amplificarii efectelor crizei creditelor, ducand la scaderea msiva a burselor mondiale in acest an.

Diviziile de derivate ale companiilor, unitatea Liffe a bursei din New York si unitatea Eurex a Deutsche Boerse, au propus solutii competitionale pentru piata CDS, in valoare de 47.000 miliarde dolari, pe care se desfasoara in prezent schimburi de instrumente financiare fara intermediere (over the counter - OTC). Propunerile au fost initiate in Europa.

"Incercarea autoritatilor de reglemenatre de a aduce contractele fara intermediere pe burse ar putea declansa o noua runda de consolidari", a declarat Diego Perfumo, analist in cadrul Equity Research Desk.

Reuters nu a confirmat informatiile din articolul publicat de Der Spiegel.

NYSE Euronext nu a oferit comentarii, in timp ce Deutsche Boerse a transmis intr-un comunicat ca "evalueaza consistent o serie de optiuni pentru a mari valoarea companiei", dar a adaugat ca nu are niciun anunt de facut.

Revista precizeaza ca, in cadrul afacerii, NYSE Euronext si Deutsche Boerse urmeaza sa puna bazele unei companii olandeze ce ar urma sa lanseze o oferta de preluare pentru bursa germana, ce a fost supusa presiunilor din partea fondurilor de investitii pentru a majora valoarea actiunilor.

Fuziunea ar crea cea mai mare companie de tranzactionare a valorilor mobiliare si a derivatelor din lume, depasind concurenta in domeniul titlurilor bursiere si al contractelor la termen, intr-un moment in care o serie de cai alternative de tranzactionare diminueaza cota de piata a vechilor operatori bursieri.

"Daca vor primi aprobarea autoritatilor de reglementare, vor elimina o parte din concurenta din Europa", a declarat Richard Repetto, analist in cadrul Sandler O'Neill.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: