BNR: Sistemul bancar romanesc este solvabil
Data publicarii: 06-12-2008 | Finante-BanciDirectorul directiei de stabilitate financiara a Bancii Nationale a Romaniei, Ion Dragulin, sustine ca bancile comerciale din Romania sunt solvabile si nu necesita o restructurare. Referitor la situatia actuala a tarii, oficialul Bancii Centrale precizeaza ca amenintarile serioase sunt de natura externa, dar sunt complicate de vulnerabilitati interne, cum ar fi inflatia inca mare si deficitul de cont curent.
Oficialul directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR, declara ca, per ansamblu, sistemul bancar romanesc este unul solvabil, iar indicatorii financiari sunt buni. In opinia sa, nu se impune o restructurare a sistemului bancar, ci doar o revizuire a strategiilor de gestiune a activelor si pasivelor, in contextul actualelor amenintari.
"Structura finantarilor se va schimba, de la finantari externe pe termen lung, la cele pe termen scurt, inclusiv finantarea externa se va reduce, se vor reduce si cele de la banca mama," a precizat directorul directiei de stabilitate financiara a BNR, Ion Dragulin.
Drept rezultat, modificarea structurii resurselor bancare va determina revizuiri ale modelelor de creditare. Cat priveste lichiditatea din sistemul bancar, Ion Dragulin a precizat ca aceasta nu este excesiva, dar exista. In plus, in situatia unui deficit de resurse, Banca Nationala va furniza lichiditate pana la un nivel optim.
"Autoritatea monetara are functia de a furniza lichiditate, in cazul nostru, al Romaniei, lichiditatea s-a redus pentru ca capacitatea intrarilor de capital in ultimii ani s-a redus," a adaugat Ion Dragulin.
Directorul directiei de stabilitate financiara a BNR a mai adaugat ca urmeaza o etapa de regandire a politicilor bancare.
Cert este ca institutiile de creditare nu se vor confrunta cu o scadere a cererii de finantare, iar potentialul de indatorare a IMM-urilor si a populatiei este inca foarte ridicat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani