Ieftinirea carburantilor nu determina si ieftinirea alimentelor
Data publicarii: 05-12-2008 | EconomieProdusele alimentare cum sunt painea, lactatele si mezelurile nu se vor ieftini ca urmare a reducerii preturilor la carburanti, pentru ca, potrivit reprezentantilor patronatelor de profil, combustibilii au o pondere foarte mica in pret.
In cursul acestei saptamani, pretul carburantilor a scazut la nivelul inregistrat in urma cu circa trei ani, dupa ce pretul petrolului a coborat sub 50 de dolari/baril.
Un pret mai mic la carburanti, nu inseamna insa si alimente mai ieftine, dupa cum sustin reprezentantii unor patronate din domeniu.
"Ieftinirea benzinei nu va duce automat si la ieftinirea produselor alimentare. Cele doua nu au nici o legatura. Primii care ar trebui sa-si ieftineasca serviciile sunt transportatorii, nu noi. Costurile cu benzina reprezinta circa 0,1% din pretul final al produselor noastre, adica un procent mult prea mic pentru a face o diferenta" a declarat presedintele Romalimenta Sorin Minea.
Astfel, pretul laptelui nu va suferi modificari. Potrivit directorului executiv al patronatului din Industria Laptelui, APRIL, Valentin Blanaru, ieftinirea carburantilor corelata cu efectele crizei financiare doar echilibreaza "procesul de fluctuatie a costurilor de productie".
"Puterea de cumparare a romanului a scazut in ultimele luni, dar asta nu se va reflecta in pretul laptelui datorita reducerii pretului la carburanti", a precizat reprezentantul patronatului de profil.
Scaderea pretului la carburanti nu va duce nici la o ieftinire a painii, deoarece influenta carburantilor este foarte mica, iar reducerea de costuri nu va fi decat una insignfianta, de doar 0,2 %, potrivit presedintelui patronatului din morarit si panificatie Rompan, Aurel Popescu.
Singurii care au anuntat pana acum ieftiniri sunt unii operatorii din domeniul taximetriei. Preturile calatoriilor cu taxiul vor scadea la unii operatori din Capitala cu pana la 20%, incepand din luna ianuarie 2009, pe fondul ieftinirii carburantilor.
"Pretul calatoriei trebuie corelat cu costul carburantilor, astfel ca cel putin compania nostra va opera o scadere a tarifului, incepand cu luna ianuarie, de 20%", a precizat proprietarul operatorului de taximetrie Taxi 2000, Robert Meghesi.
Pretul calatoriei cu taxiul ar trebui sa scada cu 5-7%, pretul scazut al benzinei si motorinei permitand aceste reduceri, a spus, la randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Operatorilor de Transport in Regim de Taxi, Remus Nedelcu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des