Creditul in valuta intra in stand-by
Data publicarii: 05-12-2008 | Finante-BanciLipsa de finantari de la bancile-mama a impins unele institutii de credit din Romania sa sisteze creditarea in euro. Chiar daca oficial nu recunosc, mai multe banci au intrerupt acordarea de imprumuturi in euro. Nici creditele in lei nu mai pot fi contractate atat de usor.
Creditele in euro incep sa fie tot mai greu de gasit in ofertele bancilor de pe piata romaneasca. Daca initial au fost suspendate creditele de nevoi personale negarantate in euro, in momentul de fata, tot mai multe banci extind acest tratament si la nivelul celor ipotecare.
De exemplu, Banca Transilvania a suspendat temporar orice finantare in moneda europeana, oferind doar imprumuturi in lei. Pe pagina web a bancii, creditul apare ca fiind disponibil atat in lei, cat si in euro, dar ofiterii de credite spun ca aceste finantari nu mai sunt acordate temporar.
Volksbank si CEC Bank sunt primele banci care au eliminat din oferta creditele de nevoi personale negarantate in euro, inca din luna iunie. Ulterior, Banca Romaneasca, Libra Bank si ProCredit Bank s-au aliniat la aceeasi politica.
Mai mult, Millennium Bank, Alpha Bank, MKB Romexterra Bank si Bank Leumi nu mai ofera clientilor imprumuturi negarantate nici in valuta, dar nici in lei. Propun insa ca alternativa cardurile de credit a caror limita de imprumut urca si pana la 50.000 de euro.
Situatia ar putea continua inca un an
Lipsa de lichiditati de pe pietele internationale este principala cauza a sistarii finantarilor in euro. Daca pana nu demult bancile de pe piata romaneasca erau alimentate cu valuta de catre bancile-mama, in prezent, situatia pare sa se fi schimbat.
Lipsa de lichiditati a impins bancile-mama sa reduca liniile de finantare a subsidiarelor din Romania, iar acest lucru a inceput sa se resimta tot mai acut. Mai mult, situatia s-ar mai putea prelungi chiar un an. "Situatia va continua pana cand va exista din nou lichiditate pe piata internationala, iar bancile-mama vor putea sa reia finantarea subsidiarelor.
Este posibil ca acest lucru sa dureze inca sase luni sau chiar un an", ne-a spus Dragos Cabat, partener in cadrul firmei de consultanta Financial View.
Desi s-a vehiculat in randul bancherilor ipoteza ca normele de creditare a populatiei impuse de BNR incepand din octombrie au dus la acest "blocaj" in creditare, Cabat spune ca lucrurile nu stau chiar asa.
"Regulamentul explica doar 20% din blocajul de pe piata imprumuturilor. Ca argument, bancile au stopat si creditarea companiilor, desi acest segment nu se supune regulamentului", a explicat Cabat.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des