Standardele mai restrictive la credite pun probleme companiilor
Data publicarii: 05-12-2008 | AfaceriStandardele si termenii de creditare in cazul companiilor au devenit mai restrictive in trimestrul trei al acestui an, iar asteptarile bancilor sunt de accentuare a inaspririi acestora in ultimul trimestru, in special in ceea ce priveste creditele pe termen lung. "Standardele de creditare au devenit mai restrictive. Asteptarile pentru trimestrul patru sunt de accentuare a inaspririi standardelor, in special la creditele pe termen lung. In structura, IMM-urile au inregistrat o inasprire a standardelor de creditare mai accentuata decat in cazul companiilor mari, tendinta evidentiata inca din trimestrul doi", potrivit sondajului realizat de BNR in randul institutiilor de credit.
Factorii care au contribuit, in opinia bancilor, la aceasta situatie sunt asteptarile privind situatia economica generala, riscul asociat colateralului sau garantiei solicitate, riscul asociat industriei in care activeaza compania si deciziile de politica monetara ale BNR.
Potrivit sondajului, bancherii sunt de parere ca riscurile asociate companiilor sunt in crestere, inclusiv pentru corporatii. Aceste evolutii se coreleaza cu cele inregistrate in zona euro, unde perceptia negativa asupra riscului de credit s-a declansat inca de anul trecut.
In ceea ce priveste termenii pentru contractele de creditare, se poate observa o inasprire accentuata a acestora. Astfel, cerintele de colateral/garantii au fost revizuite considerabil in ultimele doua trimestre, in sensul unei precautii sporite. Costurile creditarii altele decat dobanzile au crescut intr-o masura mai mare comparativ cu trimestrele anterioare, prima solicitata pentru creditele mai riscante s-a marit, iar spread-ul ratei medii de dobanda a creditului fata de rata ROBOR (rata medie a dobanzii pentru imprumuturile in lei acordate pe piata interbancara) a crescut.
De asemenea, plafonul maxim pentru valoarea creditului a scazut, clauzele contractuale au devenit mai restrictive si scadenta maxima de acordare a creditelor a fost diminuata.
In acelasi timp, cererea de credite noi (exclusiv variatiile sezoniere) s-a temperat, mentinandu-se aproximativ neschimbata fata de trimestrul anterior, dar sub asteptarile din trimestrul doi. In structura, evolutia cererii nete de credite a fost asemanatoare cu dinamica la nivel agregat, cu o exceptie in cazul creditelor pe termen scurt acordate IMM-urilor, care au inregistrat o usoara scadere.
Asteptarile bancilor pentru ultimul trimestru arata ca cererea pentru credite pe termen lung va fi in scadere din cauza evolutiilor nefavorabile ale dobanzilor, in timp ce pentru cele pe termen scurt va ramane nemodificata, urmare a mentinerii nevoilor de finantare.
Creditul neguvernamental acordat de institutiile de credit s-a redus in luna octombrie cu 0,6 la suta fata de septembrie, in conditiile in care imprumuturile in lei au avansat cu 0,6% (-0,4% in termeni reali), iar cele in valuta, exprimat in moneda nationala, au scazut cu 1,5%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani