Studiu: bancile, bune in lupta cu recidiva infractorilor

Data publicarii: 04-12-2008 | International

Britancii au derulat timp de doi ani un program prin care infractorilor din cateva inchisori li s-a permis sa-si deschida conturi in banca, iar concluziile pe care le-au tras cercetatorii au fost surpinzatoare: rata de recidiva a fost mult mai mica decat in cazul detinutilor carora nu li s-a dat aceasta sansa.

Studiul, realizat de Paul Jones de la Liverpool John Moores University, a inceput in 2006 la Forest Bank Prison. 256 de prizonieri de aici si-au deschis conturi la Co-operative Bank in timp ce isi executau pedeapsa. Dintre acestia doar 72 au recidivat, ceea ce reprezinta o proportie mult mai mica decat media pe tara.

Cercetatorul crede ca aceste rezultate sugereaza ca detinerea unui cont bancar poate avea un impact deloc de neglijat asupra comportamentului detinutilor. Co-operative Bank lucreaza acum cu 28 de inchisori, avand 1.329 de conturi deschise de cei incarcerati.

"Contul bancar nu este solutia pentru rezolvarea problemei recidivei, dar ceea ce am constatat la Forest Bank a fost o lectie importanta pentru toti cei implicati in sistemul penitenciar. Este clar ca un cont reprezinta un element insemnat in reintegrarea infractorului in societate, fapt ce ar trebui avut in vedere si de alte institutii", spune Jones.

"Desi pare superficial, faptul ca pot avea un cont in banca ma face sa cred ca pot fi la fel ca toti ceilalti", spune un fost puscarias.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: