Neoland: Scaderea profiturilor va debloca piata imobiliara
Data publicarii: 03-12-2008 | ImobiliarePiata imobiliara locala va depasi actuala stagnare doar atunci cand marjele de profit generate de proiectele imobiliare vor scadea pana la 30%-40%, sunt de parere specialistii companiei Neoland Real Estate.
"Dezvolatorii trebuie sa inteleaga ca nu vor mai avea profituri de peste 100%, asa cum au fost obisnuiti, in schimb daca vor accepta profituri de 30%-40%, piata se va debloca macar partial, isi vor putea recupera banii si vor avea fondurile necesare pentru dezvolarea altor proiecte", afirma Costin Lazar, presedintele Neoland.
Costul real de construire al unui apartament este in prezent de aproximativ 600 euro. "Daca luam un teren amplasat in zona Colentina care se vinde cu 600 euro pe metru patrat si are CUT 5,9 va avea o incidenta de 100 euro in pretul unui metru patrat de spatiu construit, la care, daca adaugam un profit de circa 200 euro, respectiv peste 30%, obtinem un pret final de 900 euro pe metru patrat de spatiu construit", arata cei de la Neoland.
Potrivit acestora, astfel, un apartament nou cu suprafata totala de 100 metri patrati ar trebui sa coste circa 90.000 euro, iar pe segmentul vechi, preturile ar trebui sa fie macar cu 20% mai reduse, avand in vedere ca sunt uzate moral si fizic si nu sunt dotate cu facilitatile de care beneficiaza spatiile din proiectele noi. In plus, acestea nu mai au avantajul de a fi disoponibile imediat, existand deja un numar semnificativ de apartamente noi livrate pe piata care pot fi ocupate oricand.
"Daca isi vor mentine preturile atat de ridicate, dezvoltatorii vor ramane cu banii blocati, iar proprietarii cu apartamentele nevandute, acestea urmand a se devaloriza din ce in ce mai tare", mai spune Costin Lazar.
Potrivit ofertelor din piata centralizate de Neoland, dupa sase luni de scadere a preturilor, un apartament vechi ajunge la 1.800 euro pe metru patrat in zona de cartiere, respectiv la peste 3.000 euro in zona centrala, iar pe segmentul de locuinte noi, preturile variaza intre 1.300 in cartiere si peste 3.500 euro in zonele de lux ale capitalei.
Neoland Real Estate si-a inceput activitatea in 2006, concentrandu-se pe segmentul de terenuri din apropierea Bucurestiului. Incepand din acest an, compania s-a extins pe segmentele rezidential, birouri si spatii comerciale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani