Comisioanele atarna mai greu decat dobanzile
Data publicarii: 03-12-2008 | Finante-BanciRomanii sunt obisnuiti sa se uite in special la dobanzi atunci cand cauta cea mai buna varianta de imprumut la banci. Brokerii de credit atrag insa atentia asupra faptului ca, de multe ori, numarul si marimea comisioanelor au un impact deosebit in costul total al imprumutului. Astfel, un credit la o banca ce are o dobanda mai mare dar comisioane mai mici ar putea fi, de fapt, unul cu rate mai mici decat la o alta banca unde imprumutul este luat la o dobanda mai buna. De exemplu, un credit de nevoi personale la Raiffeisen Bank la o dobanda de 14%, si un comision lunar de administrare de 0,33% este mai profitabil decat unul similar la UniCredit, la o dobanda de 12,95% dar un comision lunar de administrare de 0,5%.
Brokerii de credite au observat si ei tendinta bancilor de a ridica sau de a introduce anumite comisioane, motivul fiind, dupa parerea lor, frica bancilor de a da credite riscante, care ar putea ramane neplatite. "Pentru a preveni acordarea unor credite fara acoperire, bancile au ridicat valoarea dobanzilor si a comisioanelor impuse in functie de riscul generat de fiecare tip de produs, si de valuta. Ofertele de creditare in franci elvetieni au fost suspendate, dar au reaparut creditele in dolari. Euro este in continuare valuta preferata", sustine Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone. Ea a precizat ca, in medie, costurile unui imprumut au crescut cu pana la 5% in ultima perioada.
Obtinerea fisei fiscale nu ingreuneaza acordarea creditului
Oficialii bancilor din Romania sustineau ca introducerea de catre BNR a necesitatii prezentarii fisei fiscale de catre cei care vor un credit va ingreuna si mai mult procesul de acordare a imprumutului. In practica, brokerii spun ca dupa aplicarea normelor BNR timpul mediu de obtinere a unui credit a ajuns la circa 40 de zile, de la 30 de zile de la inceputul anului, durata fiind diferita de la banca la banca si de la dosar la dosar. "Trebuie sa subliniem ca la inceputul acestui an, cand nu erau semne de criza, am avut dosare aprobate in doua saptamani de la anumite banci si altele solutionate in mai mult de doua luni. Situatia este aceeasi in aceasta perioada; unele banci nu mai acorda deloc credite, altele sunt chiar expeditive in solutionarea dosarelor. Timpul de raspuns tine de organizarea interna si de flexibilitatea permisa de fiecare banca in parte", explica Sterpan.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani