Voiculescu isi pregateste intrarea in lumea bancara
Data publicarii: 03-12-2008 | AfaceriOmul de afaceri Dan Voiculescu, care controleaza grupul Grivco, tatoneaza intrarea in sectorul bancar, au declarat pentru Business Standard surse din piata. Informatia este confirmata si de oameni apropiati lui Voiculescu, care sustin ca proiectul a fost pus pe masa inca de acum un an si jumatate, discutiile continuand si in aceasta vara.
Intrebat de Business Standard daca a inaintat documentatia aferenta la BNR, pentru infiintarea unei institutii de credit, Dan Voiculescu a raspuns sec: "Nu comentez!".
"Am asistat, cu circa un an in urma, la discutiile privind constituirea unei banci. Grivco este implicata. Exista aceasta intentie de aproximativ un an si jumatate", a declarat o sursa care a participat la discutiile privind constituirea bancii. Tatonarile actionarului sau ale grupului de actionari romani, care sunt la cativa pasi distanta de a intra intr-un sistem bancar concurential, cu 42 de institutii de credit, au demarat anul trecut si nu s-au sistat, in ciuda crizei internationale, care ar descuraja in mod firesc astfel de proiecte.
Un actionar al unei banci din sistem nu exclude ca de numele lui Dan Voiculescu sa se lege aparitia unei banci noi in sistem. Reprezentantii BNR au afirmat la finele saptamanii trecute ca o banca ce are actionariat integral romanesc a depus de o luna documentatia la Banca Centrala, pentru a fi aprobata. Conform termenului de aprobare, aceasta ar putea primi avizul in patru luni de la depunere. Nicolae Cinteza, directorul directiei de Supraveghere din BNR, neaga ca ar fi vorba de Dan Voiculescu sau de RAEF, alta informatie vehiculata pe piata, cand a facut referire la actionari romani care au depus deja documentatia de constituire a bancii.
Potrivit oficialului BNR, este un actionar de calitate, care nu a avut tangente cu segmentul bancar, nu are legaturi cu industria petrolului si nu face parte din lumea politica. E portretul investitorului care se afla la cateva luni distanta de statutul de bancher.
"Este o initiativa pornita de Voiculescu si, probabil, au amanat depunerea documentatiei pentru aceasta perioada. Poate ca acolo este un lider cu pozitie de capital si cu multi actionari in jur", puncteaza sursa din sistemul bancar. Potrivit acesteia, reprezentantii grupului condus de Voiculescu au discutat si despre bancherii "liberi" de contract din piata pentru numirea in conducerea bancii. Numele vehiculat este cel al fostului presedinte al Romanian International Bank, Ion Nitu, care a activat si in BCR.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii