Principalele riscuri economice ale tarilor din Europa de Est

Data publicarii: 03-12-2008 | Economie

Economiile din Europa de Est ar trebui sa isi revizuiasca modelul de dezvoltare economica dupa ce actuala criza financiara le-a scos la iveala vulnerabilitatile, se arata intr-un raport al grupului de analiza economica Vienna Institute for Economic Studies (WIIW).

Cresterea economica puternica inceputa in 2000 s-a bazat prea mult pe un capital strain nesigur, care a dus la o escaladare a deficitului de cont curent, singura exceptie in acest sens fiind Rusia.

Pana de curand, acest dezechilibru a fost mascat de investitiile straine directe si de creditele acordate cu larghete, insa turbulentele globale sunt pe cale sa puna capat banilor ieftini si usor de obtinut cu o consecinta directa in scaderea cresterii economice.

Patru tari din regiune - Estonia, Ungaria, Lituania si Ucraina, se confrunta in momentul prezent cu o recesiune economica asociata cu o diminuare semnificativa a intrarilor de capital. Restul tarilor ar putea intra anul viitor intr-o situatie asemanatoare sau, in cazul cel mai fericit, intr-o perioada de scadere accentuata, se arata in raport.

Cel mai mare risc este datoria externa pe termen scurt, care in cazul Croatiei, Ungariei si Lituaniei este mai mare decat intrega rezerva valutara, Romania nefiind pe pozitii mult mai bune. Odata ce oportunitatile de refinantare vor disparea, aceste tari se vor afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile la timp.

Alt factor de risc este cota mare de valute in creditele contractate de populatie de la banci. In Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania, Romania si Ucraina, creditele in valuta constituie mai mult de jumatate din volumul total al creditelor.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: