Vine cel mai greu an de la Marea Criza incoace
Data publicarii: 02-12-2008 | EconomieIn cel mai pesimist scenariu al ONU, economia lumii se va contracta in 2009 cu 0,4%. Daca pietele financiare nu se calmeaza, iar bancile nu readuc creditarea la un nivel normal, cele mai negre previziuni ale economistilor vor deveni realitate.
Raportul Organizatiei Natiunilor Unite pentru 2009 arata ca, daca statele lumii nu-si vor coordona eforturile pentru a combate criza actuala si daca pachetele de stimulare ale guvernelor se vor dovedi prea putin eficiente si tardive, atunci economia globala s-ar putea contracta anul viitor cu pana la 0,4%. Si asta dupa ce anul acesta va fi atins un ritm de crestere de 2,5%, iar in 2007, de 3,8%.
Concluziile raportului Situatia si Perspectivele Economiei Globale in 2009 au fost prezentate ieri, la Doha, in cadrul conferintei ONU pe tema Finantarii pentru Dezvoltare. Intr-un scenariu mai putin pesimist, economistii de la ONU estimeaza pentru anul viitor un ritm de crestere al economiei mondiale de 1%.
Nimeni nu scapa de efectele crizei
Economiile dezvoltate, care sunt insa si cele mai afectate de criza, se vor contracta cu pana la 1,5%, in timp ce economiile emergente vor cunoaste o expansiune de 2,7%. Dar cum populatia creste mai repede in tarile in curs de dezvoltare, venitul mediu global pe cap de locuitor va fi mai mic in 2009.
Raportul ONU pledeaza pentru o reglementare mai stricta a institutiilor care opereaza pe pietele financiare, asigurarea lichiditatilor necesare la nivel mondial, reforma sistemului de rezerve financiare si o guvernare mai buna a economiei globale. "Criza nu ar fi trebuit sa ia pe nimeni prin surprindere.
Faptul ca analistii si guvernantii isi exprima acum uimirea fata de amploarea crizei nu sugereaza numai subestimarea cauzelor fundamentale ale acesteia, dar si o incredere nefondata in capacitatea proprie de a reglementa pietele financiare scapate de sub control", se arata in raportul citat de Reuters.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani