Vine cel mai greu an de la Marea Criza incoace
Data publicarii: Astazi, 02-12-2008 | EconomieIn cel mai pesimist scenariu al ONU, economia lumii se va contracta in 2009 cu 0,4%. Daca pietele financiare nu se calmeaza, iar bancile nu readuc creditarea la un nivel normal, cele mai negre previziuni ale economistilor vor deveni realitate.
Raportul Organizatiei Natiunilor Unite pentru 2009 arata ca, daca statele lumii nu-si vor coordona eforturile pentru a combate criza actuala si daca pachetele de stimulare ale guvernelor se vor dovedi prea putin eficiente si tardive, atunci economia globala s-ar putea contracta anul viitor cu pana la 0,4%. Si asta dupa ce anul acesta va fi atins un ritm de crestere de 2,5%, iar in 2007, de 3,8%.
Concluziile raportului Situatia si Perspectivele Economiei Globale in 2009 au fost prezentate ieri, la Doha, in cadrul conferintei ONU pe tema Finantarii pentru Dezvoltare. Intr-un scenariu mai putin pesimist, economistii de la ONU estimeaza pentru anul viitor un ritm de crestere al economiei mondiale de 1%.
Nimeni nu scapa de efectele crizei
Economiile dezvoltate, care sunt insa si cele mai afectate de criza, se vor contracta cu pana la 1,5%, in timp ce economiile emergente vor cunoaste o expansiune de 2,7%. Dar cum populatia creste mai repede in tarile in curs de dezvoltare, venitul mediu global pe cap de locuitor va fi mai mic in 2009.
Raportul ONU pledeaza pentru o reglementare mai stricta a institutiilor care opereaza pe pietele financiare, asigurarea lichiditatilor necesare la nivel mondial, reforma sistemului de rezerve financiare si o guvernare mai buna a economiei globale. "Criza nu ar fi trebuit sa ia pe nimeni prin surprindere.
Faptul ca analistii si guvernantii isi exprima acum uimirea fata de amploarea crizei nu sugereaza numai subestimarea cauzelor fundamentale ale acesteia, dar si o incredere nefondata in capacitatea proprie de a reglementa pietele financiare scapate de sub control", se arata in raportul citat de Reuters.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii