Angajatii din banci aduc profit dublu fata de cat sunt platiti
Data publicarii: 02-12-2008 | HR/CariereUn angajat din domeniul bancar a obtinut un profit mediu net de 14.000 de euro in primele noua luni, conform datelor BNR, aproape dublu fata de salariul mediu net incasat in aceasta perioada. Saltul pe profitul bancilor, venit si din deal-urile din piata asigurarilor, a dus la cresterea cu 71% a profitului net per numar de angajati din sistemul bancar fata de primele noua luni din 2007.
Prognozele bancherilor indica temperarea cresterii pe toti indicatorii sau chiar scaderi, plecand de la numarul de angajati in sistem pana la profit. Angajarile la nivel de entry-level au dus la scaderea salariului mediu net cu 500 de lei fata de septembrie 2007, la 3.026 de lei (820 de euro), nivel aproape similar celui inregistrat in urma cu aproximativ doi ani. Creditele restante si indoielnice in total activ aproape s-au dublat, lichiditatea imediata a scazut cu 6 puncte procentuale, iar solvabilitatea bancilor s-a redus la 11,85% dupa primele trei trimestre din acest an, in conditiile in care, in 2006, solvabilitatea era de peste 18%. Aceasta este radiografia sistemului bancar inainte de amplificarea efectelor crizei, cand bancile-mama au pus frana pe finantarile pe termen lung si au saltat costul banilor.
Numarul total al angajatilor din sistemul bancar a ajuns la 71.505, in crestere cu 23% fata de 58.000 la finele anului 2006, majoritatea acestora fiind in sucursalele teritoriale ale bancilor. Extinderea teritoriala a bancilor este de 6.323 de unitati, insa bancherii considera ca ar putea reducere ritmul deschiderii de noi unitati in 2009.
Capitalul social al bancilor se cifreaza la noua luni la 3,3 mld. euro, majorarea comparativ cu perioada similara din 2007 fiind de aproape 11%, in conditiile in care volumul creditelor acordate se cifreaza la 52,7 mld. euro. Goana dupa cota de piata a bancilor continua sa deterioreze indicatorul de solvabilitate al bancilor, acesta fiind de 11,85% dupa noua luni, pragul minim admis fiind de 8%. Reprezentantii BNR sustin ca toate bancile din sistem au indicator de solvabilitate de peste 10%. "Banca centrala a solicitat, de doua ori in acest an, majorarea de capital in cazul unor banci cu o cota de piata sub 1%, pentru ca solvabilitatea acestora a scazut prea repede sau a ajuns la un nivel ingrijorator, afirma Nicolae Cinteza, directorul directiei de Supraveghere din BNR.
Problemele de lichiditate sunt vizibile si in indicatorul de lichiditate imediata, acesta scazand de la 37,41%, la finele lunii septembrie 2007, la 31,74%, in luna similara din acest an. Ponderea creantelor restante si indoielnice aproape s-a dublat in total active, raportul fiind de 0,22% la finele primelor trei trimestre. Creditele restante ale persoanelor fizice s-au cifrat, la noua luni, la 854 mil. lei, in crestere cu 163% fata de luna similara a anului trecut.
"Creditele populatiei afectate de restante si-au majorat ponderea, in primele noua luni, cu aproape doua puncte procentuale, de la 6,38% la 8,28% din soldul creditelor acordate pe acest segment, aratand o tendinta ingrijoratoare, a punctat directorul din BNR. Analistii iau in calcul o contractie a avansului creditelor pana la 30-40% la finele anului, de la peste 60%. Prognoza analistilor pentru avansul creditarii in 2009 este de 20-30%. Dintre bancile din Romania, cele cu o cota de piata peste 5% detin 65,39% din activele sistemului, cifrate la 79,6 mld. euro, bancile cu o cota intre 1-5% acumuleaza 25,71% din activele pietei, iar restul, cu o cota mai mica de 1%, inclusiv Creditcoop, insumeaza 8,9% din sistem, tot dupa active.
Grosul pe profit, de 62%, a fost realizat de primii doi jucatori din sistem, BCR si BRD, din castigul de un miliard de euro, obtinut de toti cei 42 de jucatori din sistem. Topul primilor patru clasati include, in functie de marimea activelor jucatorilor, BCR - aflata in portofoliul austriecilor de la Erste, BRD, Volksbank si Raiffeisen Bank.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice