Becali, prima victima de top a crizei
Data publicarii: 27-11-2008 | AfaceriLipsa de cash risca sa-l scoata pe Razboinicul luminii din politica, l-a pus rau cu Patriarhia si ii pericliteaza fotoliul de onoare de pe Ghencea. In politica e pe punctul de a disparea definitiv.
Criza mondiala face prima victima serioasa in Romania: patronul Stelei, Gigi Becali. Cu o avere estimata, inaintea prabusirii economiei globale, la circa 2,5-3 miliarde de euro, magnatul pare sa fi intrat intr-o acuta criza de lichiditati, pe fondul caderii sectorului imobiliar, acolo unde acesta are investita o buna parte din avutie. "Am doar doua milioane de euro in cont, dar, pe aceasta criza, astia sunt bani buni. Anul trecut aveam 250 de milioane de euro in banci, dar i-am scos si i-am investit. Ieri a venit un client si mi-a oferit 40 de milioane de euro pe un teren care, cu cateva luni inainte, valora 80.
Am refuzat, pentru ca nu sunt asa de disperat dupa bani cash. Am 80 de milioane de euro dati imprumut la rude si la prieteni. I-am somat ca, pana la 1 ianuarie 2009, vreau toti banii inapoi. Daca nu-i primesc, le execut gajurile pe case, masini sau terenuri. In afaceri nu exista mila", declara acesta luni seara la postul B1 TV.
Numai ca relaxarea sa e contrazisa de acuta foame de bani pe care acesta o manifesta. Atat de puternica incat Becali anunta in urma cu o saptamana in fata Tribunalului Bucuresti ca vrea inapoi de la DNA cei 1,7 milioane de euro, sechestrati in cazul "Valiza", chiar si fara dobanda la care ar avea dreptul. Numai sa-i primeasca. In aceeasi zi, liderul PNG deschidea razboiul si cu Patriarhia, careia ii cerea inapoi cele doua milioane de dolari donati in 2007 pentru construirea Catedralei Neamului. Becali afirma atunci ca vrea sa redirectioneze suma spre chiliile calugarilor de la Muntele Athos.
In realitate, insa, motivul pentru care Becali voia banii era dezvaluit de Cotidianul: patronul Stelei era furios ca Biserica a refuzat sa-i dea dreptul de folosinta pentru un teren de 15.000 de metri patrati din Pipera, estimat la circa 30 de milioane de euro si aflat in folosinta unei manastiri. Mai mult, potrivit ziarului "Cancan" de ieri, Becali s-ar fi imprumutat cu 500.000 de euro de la fostul antrenor al Stelei, Cosmin Olaroiu, pentru a plati deplasarea Stelei la Munchen si salariile jucatorilor. Un alt semn al lipsei de bani ar fi faptul ca, la inceputul lunii, Gigi Becali s-a imprumutat de la presedintele rivalei de la CFR Cluj, Iuliu Muresan, cu 100.000 de euro pentru a-i achita clauza de reziliere a contractului cu "U" Cluj al noului antrenor al Stelei, Dorinel Munteanu.
Pe fondul crizei de lichiditati a magnatului, ieri au aparut pe piata zvonuri despre posibilitatea ca acesta sa vanda echipa Steaua contra sumei de 80 de milioane de euro. Zvonurile au fost insa repede negate de varul patronului, fostul impresar Giovanni Becali. "Fiti, domnule, serios! Asta e ultima chestie, sa vanda Becali Steaua. Cred ca asta ar fi ultimul lucru pe care l-ar vinde Gigi. Sunt baliverne, nu e nimic adevarat. Cere 80 de milioane? Pai, cere 80 de milioane ca sa nu-i dea nimeni. Cine sa dea 80 de milioane de euro?", a spus Ioan Becali, pentru MEDIAFAX. Totusi acesta a recunoscut lipsa banilor: "E adevarat ca Gigi trece printr-o criza, dar e o criza ca nu are lichiditati, nu ca nu are bani. Intelegeti? Nu are cash. Din acest punct de vedere, Gigi trece printr-o criza, ca nu are lichiditati". Cu sau fara pericolul de a fi vanduta, echipa Steaua a ajuns la cea de-a 13-a partida fara victorie, dupa ce marti seara a fost invinsa fara drept de apel la Munchen de Bayern.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice