Piata recuperarilor de creante s-a dublat in ultimul an
Data publicarii: 27-11-2008 | Finante-BanciNumarul romanilor care au restante la plata creditelor sau a facturilor de utilitati este in cotinua crestere. Stau dovada datele companiilor de recuperare de creante, care spun ca aceasta piata s-a dublat in ultimul an.
Cele mai multe restante se inregistreaza la creditele bancare, in special la cele de nevoie personale, iar viitorul nu arata deloc bine. Potrivit reprezentantilor Coface, daca situatia economica nu se va imbunatati foarte multi romani nu vor mai avea cu ce sa-si achite datoriile.
"Piata datornicilor s-a dublat. Portofoliul nostru de clienti a crescut cu 60%. In ultimii ani au intrat pe piata noi jucatori, in special jucatori regionali, pentru ca in domeniul colectarii de creante nu vorbim de jucatori internationali, ci de cei din tarile apropiate Romaniei", a declarat Alexandra Rusen, team leader Coface.
Creditele la banci sunt in topul datoriilor romanilor, iar cele mai multe restante se inregistreaza la cele de consum si de nevoi personale.
"Creditele restante in mod sigur vor creste in continuare, dar si celelalte restante: la utilitati, la societatile de telefonie mobila. Pentru ca boomul a fost la creditele de consum in acest moment si restantele sunt la creditele de consum si la creditele de nevoi personale.
Agentiile de colecatre colecteaza in general aceste tipuri de credite. Creditele imobiliare sau ipotecare daca nu se platesc se returneaza bunul sau se executa locuinta", a mai spus acesta.
Daca nu v-ati achitat ratele sau nu v-ati platit facturile, recuperatorii de creante intra in actiune. Modalitatile de recuperare a banilor sunt dintre cele mai diverse.
"Se poate executa orice bun mobil sau imobil aflat in proprietatea lui la momentul respectiv, sau il putem urmari pe urmatorii ani. Timp de cinci ani de zile sunt urmariti pentru suma datorata. In momentul in care vor achizitiona un bun sau se vor angaja se va pune poprire pe salariu sau se va executa acel bun", a mai subliniat Alexandra Rusen.
Insa, daca situatia economica va continua sa se inrautateasca, va fi din ce in ce mai greu si pentru companiile specializate sa recupereze datoriile.
"Credem ca pe viitor va fi mult mai greu sa recuperam datoriile. Va creste foarte mult numarul de cazuti, dar se vor recupera mai greu pentru ca puterea de plata a debitorilor va scadea", mentioneaza reprezentantul Coface.
Conform datelor Codecs, cei mai multi datornici sunt in zona Moldovei, unde si capacitatea de recuperare este foarte scazuta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani