Cum va schimba criza creditelor arhitectura sistemului bancar
Data publicarii: 27-11-2008 | InternationalSeria de evenimente care a determinat prabusirea pietei creditelor si erodarea increderii in finantele globale va conduce la schimbari profunde in sistemul bancar comparabile cu cele de dupa Marea Depresie, potrivit raportului "How The Credit-Market Crisis Is Changing The World Of Banking" realizat de Standard & Poor's Ratings Services.
S & P spune ca previziunile pentru economia globala se inrautatesc si ca schimbarile rezultate din evenimentele recente vor duce la o reconsiderare a credibilitatii institutiilor de imprumut. "In ciuda interventiei guvernamentale fara precedent care a cautat sa faca ordine pe piata bancara si sa stabilizeze capitalul, in viziunea noastra va fi un puternic impact in economia reala transpus in reducerea semnificativa a finantarii, in scaderea pretului valorilor mobiliare si imobiliare si cresterea cazurilor de delicventa bancara", se arata in raport.
Rezultatul va fi o crestere a presiunii pentru reglementarea mai stricta a bancilor, reducerea numarului de jucatori din piata prin achizitia institutiilor slabite de cele mai putin afectate de criza, aparitia unor organisme internatinale de supraveghere a sistemului, reconsiderarea fundamentala a modelului "originate to distribute", adaptarea la o volatilitate crescuta.
"Consideram ca nivelul pierderilor in randul bancilor va fi mult mai mare. Desi guvernele au demonstrat ca sunt dornice sa acorde un suport aproape nelimitat, nemaintalnit pana acum, este foarte probabil ca in viitor bancile sa se confrunte cu grave probleme de lichiditate. In final se vor regandi modelele tuturor institutiilor financiare de pe pietele mature si vor fi reconsiderati toti factorii, inclusiv suportul guvernamental si marjele de profit", spune Tanya Azarchs, analist al S & P.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice