Povestile unor familii americane lovite de criza financiara
Data publicarii: 27-11-2008 | LifestyleAlenia si Kirby Johnson duceau pana nu demult o viata linistita intr-unul din cartierele decente ale Washington-ului. Asemenea majoritatii familiilor din clasa de mijloc, se gandeau cu optimism la viitor, principalele griji fiind sa-si plateasca datoriile lunare la timp si sa economiseasca pentru studiile copiilor, sarcini de care se achitau fara probleme.
Alenia era pe punctul sa-si termine studiile universitare cand sotul ei, Kirby, a venit acasa cu vestea concedierii. Pentru a putea face fata cheltuielilor lunare si-a abandonat facultatea si, dupa cateva luni, timp in care sotul ei nu a reusit sa isi mai gaseasca nimic de lucru, a decis sa-si caute un job.
Cei doi au inceput sa fie extrem de atenti la buget. Mai intai au taiat cheltuielile pana nu demult obisnuite pentru o familie cu venituri medii: iesirile la film, mesele la restaurante, programarile la coafor.
Pentru ca doar aceste masuri nu au fost de ajuns au decis sa plateasca doar ceea ce este vital: casa si mancarea, iar restul datoriilor le-au amanat. Curand telefonul le-a fost taiat. A urmat cablul TV iar, intr-o seara, alertati de alarma masinii, au constatat ca si aceasta, un Dodge Ram din 2002, le era saltata de firma de leasing.
Alenia a aplicat pentru un program de asistenta publica si a inceput sa frecventeze Sav-a-Lot, un magazin cu produse ieftine si discounturi substantiale. In timp ce Alenia se lupta cu fiecare cent, Kirby se lupta cu el insusi.
Barbatul de 37 ani isi aduce aminte cum in urma cu ceva ani facea fata la doua job-uri plus o facultate, descurcandu-se cu cateva ore de somn pe noapte. Acum ii este mult mai greu sa faca fata inactivitatii. "Am fost devastat, mi-am schimbat atitudinea si am devenit de nerecunoscut. A trebuit sa ma duc la oficiul de somaj. Pana atunci nu stiam nici macar ca exista un astfel de loc", spune Kirby.
Pe masura ce problemele financiare se agravau, casnicia celor doi era din ce in ce mai subreda. "Calitatea vietii noastre s-a diminuat considerabil, a devenit aproape insuportabila. Tensiunea dintre noi crestea de la o zi la alta si ne certam aproape continuu. Totul se reducea la bani si la frica de a ramane fara casa", spune Alenia.
O alta poveste, pana nu demult, de succes, este cea a lui Mark Goldman, programator cu un venit anual exprimat in sase cifre. In afara salariului, castiga sume insemnate si dintr-o serie de alte activitati, ca DJ la evenimente, renovari de locuinte, profesor de informatica etc. Goldman se autocaracterizeaza ca "omul priceput la toate".
Impreuna cu sotia sa si-a planuit dintotdeauna sa se mute in Florida si sa duca o viata linistita. Cu cativa ani in urma si-au vandut casa din Washington si au cumparat o proprietate in Orlando pe care au amenajat-o exact asa cum visasera. Goldman a lucrat la inceput ca sunetist in Disneyland-ul din Orlando, dar a ales acest job doar pentru ca voia sa incerce toate jucariile de aici. Cand s-a saturat, s-a angajat din nou in IT. Totul mergea perfect, a cumparat automobile pentru fiecare membru al familiei: pt el, sotia si fiica sa.
Contractul sau in IT s-a terminat in ianuarie, luna in care pretul caselor a inceput sa scada si criza sa se instaureze. Multi dintre vecinii sai au intrat in incapacitate de plata, proprietatile fiindu-le luate de banci. Fata de anii trecuti, s-a vazut in imposibilitatea de a-si mai gasi un job.
Desi sotia sa avea un post bun, in scurt timp a devenit imposibil sa achite toate cheltuielile lunare, care se ridicau la 8.500 dolari. In plus, au trebuit sa dea 10.000 dolari pentru studiile fiicei lor si inca 5.000 dolari pentru tratamentul cancerului de plamani al cainelui familiei.
Goldman a mai gasit ocazional job-uri ca sunetist si, pentru a nu-si pierde casa au inchiriat-o si s-au mutat in locuinta unui prieten care le-a imprumutat-o cu singura conditie de a o intretine. Au renuntat la una dintre masini si, pentru a nu ajunge falimentari s-au inscris pe listele de somaj.
Goldman spera ca diploma de professional project manager sa-i optimizeze sansele de angajare. Insa, trebuie sa astepte cei 600 de dolari dintr-un contract anterior pentru a-si putea plati examenul. El inca spera la vremuri mai bune, dar pana atunci s-a specializat in acordarea de "ratinguri" facturilor: cele care trebuie platite urgent si cele care mai pot astepta.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice