Principalele masuri de relansare economica preconizate de Comisia Europeana
Data publicarii: 27-11-2008 | InternationalComisia Europeana (CE) va prezenta miercuri un plan de relansare economica de circa 200 miliarde euro, ce se rezuma la o serie de propuneri facute guvernelor, in contextul crizei financiare, conform unui document obtinut de AFP.
1. Principalele prevederi:
- plan de relansare bugetara coordonat la nivelul intregii Uniuni Europene, cifrat in total la 200 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1,5% din PIB-ul european. Actiunile decise trebuie sa fie "temporare, tintite si coordonate".
- extinderea cu circa 15 miliarde euro anual, in urmatorii doi ani, a posibilitatii Bancii Europene de Investitii (BEI) de a acorda imprumuturi.
- recomandarea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa decida "noi reduceri ale dobanzii cheie", in contextul temperarii presiunilor inflationiste.
- aplicarea "flexibila" a Pactului de Stabilitate european, care limiteaza deficitele publice nationale. Planurile de relansare bugetara trebuie sa dureze "cel mult" doi ani (2009-2010), perioada in care guvernele vor putea conta pe clementa oficialilor de la Bruxelles. Dupa terminarea perioadei, guvernele vor fi obligate sa inceapa sa isi diminueze deficitele.
- planul de sustinere a sectorului auto, pentru incurajarea productiei si achizitiei a unor masini mai ecologice, de catre consumatori.
2. Comisia Europeana propune guvernelor:
- sa majoreze temporar ajutoarele de somaj si asistenta sociala acordata gospodariilor cu venituri mici sau sa extinda perioada acordarii acestora.
- sa acorde credite subventionate sau garantii de credite pentru companii.
- sa scada temporar taxa pe valoare adaugata (TVA), ca sa sustina consumul.
3. Comisia propune pentru fondurile europene:
- alocarea fondurilor bugetare ale UE, necheltuite in 2009 si 2010, pentru infrastructura de transport si imbunatatirea accesului la internet performant.
- accelerarea deblocarii fondurilor destinate regiunilor mai sarace ale UE.
- accelerarea deblocarii programelor Fondului social european (care dispune de 75 miliarde euro pentru 2007-2013) incat populatia "cea mai vulnerabila" sa beneficieze de acesti bani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii