Comisia Europeana va face apel la un plan de relansare bugetara
Data publicarii: 26-11-2008 | InternationalComisia Europeana (CE) va face miercuri apel la guvernele Uniunii sa lanseze un plan coordonat de relansare bugetara, pe o perioada de maximum doi ani, cu o valoare de pana la 130 miliarde euro, si sa inceapa apoi sa reduca deficitele bugetare, relateaza AFP.
"Comisia propune ca statele Uniunii Europene sa cada de acord asupra unui plan de relansare bugetara, temporar si aplicabil imediat", arata un document preliminar ce urmeaza sa fie publicat de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si dupa care AFP a obtinut o copie.
Relansarea bugetara "este prevazuta pentru o perioada de maximum doi ani (2009-2010), dupa care statele membre trebuie sa se angajeze sa corijeze deficitele si sa revina la obiectivele pe termen mediu, de echilibrare a cheltuielilor publice", mai arata documentul.
Executivul european subliniaza ca planul de relansare trebuie sa fie intocmit respectand Pactul de Stabilitate, ce fixeaza nivelul deficitului public la maximum 3% din produsul intern brut (PIB).
Insa Comisia a indicat ca va da dovada de intelegere, timp de doi ani, fata de tarile ce vor depasi limitele autorizate, luind in calcul "circumstantele exceptionale". Concret, guvernele vor putea dispune de mai mult timp decat in mod normal pentru a reduce deficitele.
Textul precizeaza numai ca deficitele excesive "vor trebui sa fie corectate in intervale potrivite cu revenirea economica", fara sa stabileasca un termen precis.
"Comisia anunta statele membre ca, in 2009 si 2010, mai multe vor avea deficite excesive, insa ca, dupa aceea, vor trebui sa fie corectate", a declarat pentru AFP un diplomat european.
Valoarea totala a planului nu a fost precizata in acest proiect, insa Barroso a indicat sambata seara ca nu va depasi, cu siguranta, 1% din PIB-ul Uniunii Europene, echivalent cu 130 miliarde euro.
Planul va include masuri hotarate la nivel national de guverne, precum si fonduri europene, si va oferi propuneri pentru state cu privire la caile ce vor fi urmate pentru sustinerea activitatii economice.
Comisia recomanda in principal luarea de masuri privind cheltuielile publice, "care au impact asupra cererii pe termen scurt".
Comisia Europeana mai recomanda si coborarea impozitelor indirecte, precum taxa pe valoare adaugata (TVA), ce ar "da un impls puternic consumului".
Marea Britanie a anuntat deja coborarea TVA-ului de la 17,5 la 15%, nivelul minim acceptat in UE, insa Franta si Germania au refuzat sa ia o astfel de masura.
Pe langa acest plan, Comisia a facut apel la Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara in zona euro, subliniind ca exista loc pentru noi coborari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii