Comisia Europeana va face apel la un plan de relansare bugetara
Data publicarii: 26-11-2008 | InternationalComisia Europeana (CE) va face miercuri apel la guvernele Uniunii sa lanseze un plan coordonat de relansare bugetara, pe o perioada de maximum doi ani, cu o valoare de pana la 130 miliarde euro, si sa inceapa apoi sa reduca deficitele bugetare, relateaza AFP.
"Comisia propune ca statele Uniunii Europene sa cada de acord asupra unui plan de relansare bugetara, temporar si aplicabil imediat", arata un document preliminar ce urmeaza sa fie publicat de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si dupa care AFP a obtinut o copie.
Relansarea bugetara "este prevazuta pentru o perioada de maximum doi ani (2009-2010), dupa care statele membre trebuie sa se angajeze sa corijeze deficitele si sa revina la obiectivele pe termen mediu, de echilibrare a cheltuielilor publice", mai arata documentul.
Executivul european subliniaza ca planul de relansare trebuie sa fie intocmit respectand Pactul de Stabilitate, ce fixeaza nivelul deficitului public la maximum 3% din produsul intern brut (PIB).
Insa Comisia a indicat ca va da dovada de intelegere, timp de doi ani, fata de tarile ce vor depasi limitele autorizate, luind in calcul "circumstantele exceptionale". Concret, guvernele vor putea dispune de mai mult timp decat in mod normal pentru a reduce deficitele.
Textul precizeaza numai ca deficitele excesive "vor trebui sa fie corectate in intervale potrivite cu revenirea economica", fara sa stabileasca un termen precis.
"Comisia anunta statele membre ca, in 2009 si 2010, mai multe vor avea deficite excesive, insa ca, dupa aceea, vor trebui sa fie corectate", a declarat pentru AFP un diplomat european.
Valoarea totala a planului nu a fost precizata in acest proiect, insa Barroso a indicat sambata seara ca nu va depasi, cu siguranta, 1% din PIB-ul Uniunii Europene, echivalent cu 130 miliarde euro.
Planul va include masuri hotarate la nivel national de guverne, precum si fonduri europene, si va oferi propuneri pentru state cu privire la caile ce vor fi urmate pentru sustinerea activitatii economice.
Comisia recomanda in principal luarea de masuri privind cheltuielile publice, "care au impact asupra cererii pe termen scurt".
Comisia Europeana mai recomanda si coborarea impozitelor indirecte, precum taxa pe valoare adaugata (TVA), ce ar "da un impls puternic consumului".
Marea Britanie a anuntat deja coborarea TVA-ului de la 17,5 la 15%, nivelul minim acceptat in UE, insa Franta si Germania au refuzat sa ia o astfel de masura.
Pe langa acest plan, Comisia a facut apel la Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara in zona euro, subliniind ca exista loc pentru noi coborari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani