Adoptarea euro ar putea fi urgentata, dar ridica si probleme tehnice
Data publicarii: 26-11-2008 | EconomieSiguranta pe care o confera moneda unica europeana, in special in plina criza, ar putea indemna mai multe tari sa grabeasca adoptarea euro, dar Romania s-ar putea confrunta si cu probleme tehnice de ordin birocratic, care ar putea impinge aderarea spre 2015, sustin analistii.
"In conditiile crizei internationale, monedele nationale din afara zonei euro au fost foarte volatile si au avut mult de suferit, ceea ce nu e de bun augur pentru economie. Euro, in schimb, e moneda de rezerve la nivel international, ceea ce ii confera o stabilitate sporita", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, la festivitatea de premiere a CFA Romania.
El a adaugat ca, tari ca Polonia, Cehia si chiar Danemarca, ce nu aveau pana de curand un plan bine determinat pentru adoptarea euro, si-au schimbat atitudinea. Chiar si Italia, care voia sa iasa din zona euro, s-a razgandit si ii convine protectia umbrelei pe care i-o confera zona euro.
Drept urmare, adoptarea euro de catre tarile din afara zonei euro ar putea fi urgentata in perioada urmatoare, a concluzionat Dumitru.
Din contra, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, considera ca intrarea Romaniei in zona euro va fi amanata pana in 2015 sau chiar mai tarziu pentru ca "nu este posibil din punct de vedere tehnic, daca luam in calcul ca intrarea in ERM II in 2012 inseamna ca evaluarea pentru adoptarea monedei nu poate incepe mai devreme de 2013".
Chidesciuc a explicat ca evaluarea ar putea fi facuta in doua perioade din 2013. Astfel, daca aceasta ar avea loc in martie-aprilie 2013, "perioada de la intrarea in ERM II ar fi de numai un an si ceva", prea scurta pentru o evaluare pertinenta, iar daca s-ar face in noiembrie, "ar insemna ca ar ramane prea putin timp pentru implementarea masurilor necesare adoptarii monedei unice", in conditiile in care este si foarte multa birocratie.
"Un orizont plauzibil este 2015 sau mai tarziu", a conchis Chidesciuc.
Guvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014 si au luat in calcul intrarea Romaniei ERM II - anticamera zonei euro - in 2012. Masurile concrete de ordin economic ale executivului nu au fost, insa, mai deloc corelate cu cele ale bancii centrale, in aceasta directie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii