Opt solutii in caz de faliment

Data publicarii: 26-11-2008 | Afaceri

Afaceristii si-au imaginat ce ar face daca ar pierde businessurile. "Ce ati face daca maine v-ati pierde afacerea pe care o detineti?". Asta i-am intrebat pe unii dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, noteaza Adevarul.

Toti au inceput cu "Doamne fereste!", dupa care au trecut la exercitiul dificil de imaginatie. Raspunsurile au fost dintre cele mai diverse, dar toate converg catre investitii in domeniul serviciilor si al comertului alimentar.

Fie ca s-au gandit imediat ca si-ar putea deschide un restaurant sau ca ar investi in supermarketuri, ca ar cumpara pamant ieftin, ar produce haine pentru copii sau ar regivora cooperativele mestesugaresti de la sate, oamenii de afaceri au gasit rapid solutii in caz de criza.

Oamenii de afaceri pe care i-am intervievat sunt vizionari si asta intrucat studiile de piata (realizate de Nielsen si Deloitte) dau ca sigure, in contextul crizei financiare, exact businessurile pentru care acestia au optat.

Desi segmentele imobiliar si bancar sunt unele dintre cele mai afectate de actualul dezechilibru economic, unii dintre presupusii falimentari s-au aratat interesati sa investeasca fix in aceste domenii.

"Nu ma las de agricultura"

Nici macar un faliment nu l-ar determina pe Culita Tarata sa renunte la a face agricultura, pentru ca acesta recunoaste ca nu se pricepe la altceva.

"Domeniul in care activez eu este singurul care nu va da niciodata faliment", crede Tarata, directorul grupului de firme TCE Trei Brazi.

Daca insa ar fi nevoit sa se reorienteze, Tarata crede ca ar fi oportun sa revigoreze cooperativele mestesugaresti de la sate. 

"Mancare si banci, reteta ideala"

Cornel Penescu, cel care detine lantul de supermarketuri Pic, spune ca si-ar investi banii in mancare si in banci, singurele doua lucruri la care romanii n-ar putea renunta.

"Cu Pic am tras cartea castigatoare, iar in caz de criza sunt convins ca vom mai avea clienti.

Mancare sigur vom continua sa vindem", spune Penescu, caruia ii surade si o investitie intr-o banca.

Lantul Pic are in prezent sase unitati.

"Haine de copii. Apoi, imobiliare"

Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, vine cu cateva solutii in exercitiul de imaginatie pe care i l-am propus.

Daca ar falimenta, si-ar reinvesti banii si energia in produse pentru copii - haine, carucioare pentru bebelusi -, precum si intr-o afacere legata de alimentatie.

Asta pe termen foarte scurt. Apoi, ar miza pe imobiliare, desi multi l-ar crede nebun.

"Sa detii pamant nu strica!"


"As face turism de pescuit"

Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune ca, daca maine ar pierde afacerea - dar ar ramane cu banii - s-ar retrage din business.

Sau ar miza pe pasiunile lui. "As investi in turismul de pescuit.

Oricum, intr-o afacere care sa-mi lase timp pentru familia mea".

Deocamdata nu se inregistreaza scaderi la vanzarile de mobilier, desi segmentul ar urma sa fie afectat de lipsa investitorilor in imobiliar.

"Deschid un camin de batrani privat"

Domeniul serviciilor reprezinta alternativa in caz de faliment pentru Maria Grapini, directorul general al Grup Pasmatex, care activeaza in domeniul confectiilor textile.

Ea ar continua sa faca productie, insa la un nivel mai restrans, si s-ar reorienta fie spre turism, fie ar construi un camin de batrani privat.

Serviciile sunt o solutie la care ma gandesc deja foarte serios, insa nu voi renunta la textile".

"Nu-mi las restaurantele"

"La Mama este parte din mine, iar pentru afacerea asta as face imposibilul", declara Catalin Mahu, proprietarul celui mai extins lant de restaurante din Romania.

"Eu nu cred in astfel de idei pesimiste", mai spune el. Daca aceste dezechilibre se acutizeaza, restaurantele ar putea avea probleme, cu exceptia cazurilor in care ar vinde mancare ieftina, arata studiile si exemplul Statelor Unite.

"As investi  in mass-market"

Pepe Berciu, director general al BDG Import, cel mai mare importator de bauturi alcoolice din Romania, s-ar orienta catre afaceri cu produse de larg consum (mass-market), precum mancarea sau medicamentele.

"As investi in orice produs de stricta necesitate", spune Berciu.

Studiile arata ca el este unul dintre avantajatii acestei perioade: ultimele lucruri la care ar renunta oamenii sunt tigarile si bautura.

"Tranzactionez terenuri si cladiri"

Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc, recunoaste ca s-a imbogatit de pe urma unor... porci.

Insa domeniul imobiliar ramane businessul viitorului, in opinia omului de afaceri brailean, directorul general al firmei Caruz SA.

"Daca te multumesti cu un profit de 10-20%, poti face o avere din imobiliare", crede Caruz.

O alta afacere sigura, in opinia lui Caruz, ar fi energia regenerabila.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: