Romanii au scos 650 de milioane de euro din banci intr-o luna
Data publicarii: 26-11-2008 | Finante-BanciDepozitele populatiei au consemnat o scadere dramatica in octombrie, prima luna in care s-a resimtit din plin criza financiara, noteaza Cotidianul. Cel mai mult au scazut depozitele in euro, iar banii au ramas in circulatie, adica in buzunare si "la saltea".
Depozitele detinute de populatie in bancile comerciale din Romania au scazut, in perioada 30 septembrie - 31 octombrie, cu 2,47 miliarde de lei (650 de milioane de euro, la un curs de 3,8 lei), dupa cum reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Astfel, conform statisticilor bancii centrale, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei erau, la 31 octombrie, de 49,98 miliarde de lei, in scadere cu 0,7% fata de volumul consemnat in urma cu o luna, de circa 50,32 miliarde. Mai abrupta a fost scaderea depozitelor constituite de populatie in valuta: la 31 octombrie, contravaloarea acestora se ridica la 28,63 miliarde de lei, adica mai putin cu 7% fata de finalul lunii precedente - circa 30,77 miliarde de lei.
Cu precizarea ca, pe media lunara calculata de banca centrala, leul s-a depreciat in acest interval cu circa 3% fata de euro, rezulta asadar ca, adunat, romanii au scos din depozitele pe care le aveau in banci mai mult de jumatate de miliard de euro, intr-o singura luna.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, spune ca o parte din banii scosi din depozite raman ca numerar in circulatie, iar alta parte merg in conturile curente. "Explicatia e matematica. De mai multe luni se observa o scadere a depozitelor, dar, in schimb, are loc o crestere a M1 (masa monetara in sens restrans - n.r.), adica a numerarului in circulatie si a conturilor curente. Dorinta bancilor de a atrage bani de la populatie a facut ca ele sa ofere dobanzi atractive la conturile curente. Acestea din urma au absorbit scaderile din depozite, mai ales ca randamentele lor nu sunt impozitate", spune Vasilescu.
In ultimele saptamani, tot mai multe banci ofera randamente ale conturilor curente apropiate de cele ale depozitelor. Avantajul pentru client este acela ca poate sa scoata oricand banii din contul curent, dar pierde dobanda - neajuns care devine acum neglijabil, date fiind dobanzile mari la aceste conturi (care merg pana la 11-12%). Bancile au inceput sa ofere astfel de randamente pentru ca au mare nevoie de resurse, date fiind criza internationala, resursele limitate din partea bancilor-mama si, nu in ultimul rand, semnalele de panica din partea deponentilor.
Totusi, datele BNR referitoare la dinamica M1 nu confirma in totalitate logica lui Vasilescu, ci arata ca cea mai mare parte a banilor au iesit din sistemul bancar. La 31 octombrie, M1 indica o valoare de 91,71 miliarde de lei, in scadere cu 0,9% fata de finalul lunii precedente. Mai mult, depozitele overnight (conturi curente, depozite la vedere) au inregistrat o scadere de 2,5%, scadere compensata, evident, de numerarul in circulatie, care a crescut cu 3,6%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani