Romanii au scos 650 de milioane de euro din banci intr-o luna
Data publicarii: 26-11-2008 | Finante-BanciDepozitele populatiei au consemnat o scadere dramatica in octombrie, prima luna in care s-a resimtit din plin criza financiara, noteaza Cotidianul. Cel mai mult au scazut depozitele in euro, iar banii au ramas in circulatie, adica in buzunare si "la saltea".
Depozitele detinute de populatie in bancile comerciale din Romania au scazut, in perioada 30 septembrie - 31 octombrie, cu 2,47 miliarde de lei (650 de milioane de euro, la un curs de 3,8 lei), dupa cum reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Astfel, conform statisticilor bancii centrale, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei erau, la 31 octombrie, de 49,98 miliarde de lei, in scadere cu 0,7% fata de volumul consemnat in urma cu o luna, de circa 50,32 miliarde. Mai abrupta a fost scaderea depozitelor constituite de populatie in valuta: la 31 octombrie, contravaloarea acestora se ridica la 28,63 miliarde de lei, adica mai putin cu 7% fata de finalul lunii precedente - circa 30,77 miliarde de lei.
Cu precizarea ca, pe media lunara calculata de banca centrala, leul s-a depreciat in acest interval cu circa 3% fata de euro, rezulta asadar ca, adunat, romanii au scos din depozitele pe care le aveau in banci mai mult de jumatate de miliard de euro, intr-o singura luna.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, spune ca o parte din banii scosi din depozite raman ca numerar in circulatie, iar alta parte merg in conturile curente. "Explicatia e matematica. De mai multe luni se observa o scadere a depozitelor, dar, in schimb, are loc o crestere a M1 (masa monetara in sens restrans - n.r.), adica a numerarului in circulatie si a conturilor curente. Dorinta bancilor de a atrage bani de la populatie a facut ca ele sa ofere dobanzi atractive la conturile curente. Acestea din urma au absorbit scaderile din depozite, mai ales ca randamentele lor nu sunt impozitate", spune Vasilescu.
In ultimele saptamani, tot mai multe banci ofera randamente ale conturilor curente apropiate de cele ale depozitelor. Avantajul pentru client este acela ca poate sa scoata oricand banii din contul curent, dar pierde dobanda - neajuns care devine acum neglijabil, date fiind dobanzile mari la aceste conturi (care merg pana la 11-12%). Bancile au inceput sa ofere astfel de randamente pentru ca au mare nevoie de resurse, date fiind criza internationala, resursele limitate din partea bancilor-mama si, nu in ultimul rand, semnalele de panica din partea deponentilor.
Totusi, datele BNR referitoare la dinamica M1 nu confirma in totalitate logica lui Vasilescu, ci arata ca cea mai mare parte a banilor au iesit din sistemul bancar. La 31 octombrie, M1 indica o valoare de 91,71 miliarde de lei, in scadere cu 0,9% fata de finalul lunii precedente. Mai mult, depozitele overnight (conturi curente, depozite la vedere) au inregistrat o scadere de 2,5%, scadere compensata, evident, de numerarul in circulatie, care a crescut cu 3,6%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii