BERD estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 3% in 2009
Data publicarii: 25-11-2008 | EconomieBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste cu 3% in 2009, incetinire pe care o anticipeaza in toate economiile tarilor in care este prezenta, potrivit raportului prezentat de BERD.
Spre deosebire de agentia de rating Moody's, care a anuntat, luni, ca se asteapta ca Romania sa intre in recesiune in 2009, BERD a anuntat, marti, ca se asteapta la o crestere a economiei romanesti de 7,5% in 2008, fata de 6% in 2007, urmand ca in 2009 aceasta sa se situeze la 3%.
"Romania continua sa aiba perspective favorabile pe termen lung, desi pe termen scurt va cunoaste o reducere a cresterii sale economice. Prinsipalele provocari carora va trebui sa le faca fata vor fi mentinerea disciplinei fiscale si atragerea de noi investitii in companii si infrastructura", a precizat economistul BERD pentru Europa de Sud-Est, Peter Sanfey.
Raportul BERD privind tranzitia in 2008, publicatie care prezinta evolutia si progresul reformelor in tarile de operare ale BERD, intrevede o diminuare a cresterii economice in aceste tari, de la 7,5% in 2007 pana la 6,3% in 2008 si mai departe pana la 3% in 2009.
BERD estimase in luna mai a acestui an, ca economia Romaniei va creste cu 5% in 2009, dupa care si-a revizuit estimarile la 4% in raportul din 5 noiembrie, pentru ca in raportul prezentat pe 25 noiembrie sa isi modifice din nou estimarea, la 3%.
Pentru 2008, BERD si-a modificat estimarea in crestere, de la 5% la 7,5%, dupa ce Romania a inregistrat un avans record, de 8,8%, in primul semestru.
In 2007, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a avut o crestere anuala de 6%, ceva mai mica decat in 2006, cand economia avansase cu 7,9%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice