Principalii producatori europeni de electricitate emit tot mai mult CO2
Data publicarii: 25-11-2008 | MediuPrincipalii producatori europeni de electricitate au produs 800 milioane de tone de CO2 in 2007, cu 3% mai mult decat anul precedent, din cauza unei cresteri a productiei de electricitate si a unei recurgeri mai mari la energiile fosile, potrivit unui studiu al cabinetului PWC, publicat marti.
Potrivit AFP, in raport cu 2001, emisiile de CO2 din partea cele mai mari 22 grupuri de electricitate din Europa au crescut cu 46 milioane de tone, adica o crestere cu 6%.
Cele trei grupuri care au irnegistrat cea mai mare crestere a emisiilor in 2007 sunt grupul ceh CEZ, plus 29%, si grupurile germane EON, plus 10%, si RWE, plus 3%. Aceste cresteri se explica printr-o mai mare productie de electricitate combinata cu o schimbare a "mixului energetic" (o mai mica recurgere la nuclear si sursele alternative de energie si o mai mare folosire a carbunelului, gazului si petrolului).
Principalii emitatori de CO2 in Europa sunt germanul RWE, cu 147 milioane tone, francezul EDF, cu 94 milioane tone, germanul EON, cu 87 milioane tone, suedezul Vattenfall, cu 74 milioane tone si spaniolul Endesa, cu 64 milioane tone.
Principalul producator european de electricitate, EDF, este totusi unul dintre grupurile care au emis cea mai redusa cantitate de CO2 la megawat pe ora produs. Cu 145 kilograme de CO2 la megawat pe ora, francezul este pe locul cinci dintre grupurile care au cel mai scazut "factor carbon". Media europeana este de 373 kilograme de CO2 la megawat pe ora, in crestere in raport cu 2006 (367 kg CO2/MWh).
Potrivit lui Olivier Muller, de la cabinetul PricewaterhouseCoopers (PCW), emisiile de CO2 de la grupurile europene de electricitate va mai creste in 2008. "Sfarsitul anului 2008 va consuma multa energie, deci si emisiile vor creste", a spus el.
Totusi, cabinetul PWC este de parere ca este posibila "reducerea emisiilor de CO2 cu jumatate in raport cu nivelul din 2006".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani