Principalii producatori europeni de electricitate emit tot mai mult CO2
Data publicarii: 25-11-2008 | MediuPrincipalii producatori europeni de electricitate au produs 800 milioane de tone de CO2 in 2007, cu 3% mai mult decat anul precedent, din cauza unei cresteri a productiei de electricitate si a unei recurgeri mai mari la energiile fosile, potrivit unui studiu al cabinetului PWC, publicat marti.
Potrivit AFP, in raport cu 2001, emisiile de CO2 din partea cele mai mari 22 grupuri de electricitate din Europa au crescut cu 46 milioane de tone, adica o crestere cu 6%.
Cele trei grupuri care au irnegistrat cea mai mare crestere a emisiilor in 2007 sunt grupul ceh CEZ, plus 29%, si grupurile germane EON, plus 10%, si RWE, plus 3%. Aceste cresteri se explica printr-o mai mare productie de electricitate combinata cu o schimbare a "mixului energetic" (o mai mica recurgere la nuclear si sursele alternative de energie si o mai mare folosire a carbunelului, gazului si petrolului).
Principalii emitatori de CO2 in Europa sunt germanul RWE, cu 147 milioane tone, francezul EDF, cu 94 milioane tone, germanul EON, cu 87 milioane tone, suedezul Vattenfall, cu 74 milioane tone si spaniolul Endesa, cu 64 milioane tone.
Principalul producator european de electricitate, EDF, este totusi unul dintre grupurile care au emis cea mai redusa cantitate de CO2 la megawat pe ora produs. Cu 145 kilograme de CO2 la megawat pe ora, francezul este pe locul cinci dintre grupurile care au cel mai scazut "factor carbon". Media europeana este de 373 kilograme de CO2 la megawat pe ora, in crestere in raport cu 2006 (367 kg CO2/MWh).
Potrivit lui Olivier Muller, de la cabinetul PricewaterhouseCoopers (PCW), emisiile de CO2 de la grupurile europene de electricitate va mai creste in 2008. "Sfarsitul anului 2008 va consuma multa energie, deci si emisiile vor creste", a spus el.
Totusi, cabinetul PWC este de parere ca este posibila "reducerea emisiilor de CO2 cu jumatate in raport cu nivelul din 2006".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii