Uniunea Europeana ne cheama sambata la serviciu

Data publicarii: 25-11-2008 | HR/Cariere

La presiunea patronilor europeni, Comisia Europeana va prezenta pe 17 decembrie propunerile de modificare pe care le are la Directiva timpului de lucru si care au intentia de a reduce din cheltuielile de personal. Cea mai importanta consecinta a acestor modificari ar fi faptul ca, prin includerea clauzei "opt-out individual", programul de munca saptamanal in unele institutii ar putea ajunge la 48 de ore.

Jurnalistii de la Saptamana financiara scriu ca, fiind stat membru al UE, Romania va trebui sa se supuna legislatiei europene, iar pentru multi din angajatii din tara noastra sambata va deveni zi lucratoare. Concret, prin modificarile la Directiva timpului de lucru se doreste o reinterpretare a definitiei "timp de lucru" in asa fel incat perioadele inactive petrecute la serviciu sa nu fie luate in calcul atunci cand se face plata.

De asemenea, se are in vedere o unificare a timpului de lucru saptamanal pentru toate tarile comunitare, maximum fiind de 48 de ore, in paralel cu introducerea clauzei "opt-out individual", prin care fiecare lucrator este lasat sa decida daca munceste mai mult. Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel Alfa, a declarat ca vor aparea astfel situatii de exploatare a oamenilor, pentru ca acestia vor opta pentru ceea ce doreste patronul, de teama sa nu isi piarda locurile de munca.

In Romania, programul de lucru este reglementat prin Codul Muncii si este de 40 de ore saptamanal. Perioada care depaseste acest interval este platita suplimentar sau este echivalata in timp liber. Reprezentantii patronilor sunt de parere ca ar fi o masura buna prelungirea saptamanii de munca la sase zile sau la cresterea numarului de ore lucrate zilnic, mai ales pentru unele domenii de activitate.

Integral in Saptamana Financiara

Ultimele stiri pe BankNews.ro: