Geithner si Summers, doua personalitati foarte diferite la carma economiei americane
Data publicarii: 25-11-2008 | InternationalCei doi oameni alesi de Barack Obama pentru cele mai importante functii economice din administratie, viitorul secretar al Trezoreriei Timothy Geithner si viitorul sef al Consiliului economic al Casei Albe, Lawrence Summers, sunt doua personalitati foarte diferite, comenteaza Reuters.
Obama si-a anuntat oficial luni echipa economica. Geithner va deveni secretar al Trezoreriei, iar Summers va fi seful Consiliului Economic de la Casa Alba. Pietele financiare au aplaudat ambele numiri, usurate ca doua nume cunoscute se vor ocupa de combaterea celei mai grave crize financiare din ultimele decenii. Bursele au inregistrat luni cele cele mai mari cresteri de dupa crahul din 1987, ajutate partial de salvarea Citigroup, la care a lucrat Geithner.
Timothy Geithner si-a petrecut toata viata evitand lumina reflectoarelor. Dimpotriva, Larry Summers pare sa o fi cautat. Personalitati foarte diferite, cei doi vor trebui sa se intalneasca undeva la mijloc, daca echipa economica a presedintelui ales Barack Obama vrea sa aiba succes in combaterea crizei economice, cea mai grava de cateva generatii incoace. Diferentele de stil ar putea duce la unele ciocniri intre cei doi oficiali, desi cei mai multi analisti sunt de parere ca relatia lor va fi relativ buna.
"Desi Geithner si Summers nu au divergente majore de opinie, ne putem astepta la dezacorduri", considera Benn Steil, directorul departamentului de economie internationala de la Council on Foreign Relations.
Geithner este omul detaliilor si cunoscut pentru natura sa practica, mai mult decat pentru infloriturile de stil. Summers, fost secretar al Trezoreriei in timpul administratiei Clinton, este opusul sau. Este genul de persoana care vede imaginea in ansamblu si are reputatia ca spune ce gandeste, iar uneori este lipsit de tact. Recent, el a fost nevoit sa demisioneze de la Harvard pentru ca a sugerat ca femeile nu sunt la fel de bune la matematica si stiinte exacte ca barbatii.
"Summers este in subordinea presedintelui, asa ca nu va aparea la televizor tot timpul fara aprobarea presedintelui", a spus Steil. "As fi foarte surprins daca Geithner si Summers ar ajunge la o confruntare".
Geithner "stie unde sunt ingropate toate oasele pe Wall Street", a comentat saptamana trecuta Tom Sowanick, sef de investitii la Clearbrook Financial.
Geithner a fost in general specialistul din umbra, foarte respectat de colegii sai, dar necunoscut marelui public. Chiar ca sef al filialei Rezervei Federale din New York si in mijlocul crizei financiare, Geithner a lasat Departamentul Trezoreriei sa fie in centrul atentiei, desi a jucat un rol esential intr-o serie de pachete de salvare, incepand cu Bear Stearns, continuand cu AIG si Citigroup.
Asumarea unui rol de prim-plan va fi o schimbare importanta pentru Geithner. "Este o tranzitie dificila sa fii deodata in lumina reflectoarelor si sa trebuiasca sa ai de-a face cu jurnalistii, sa spui ceea ce trebuie", a comentat Ted Ake, analist la Mizuho Securities, exemplificand cu gafele lui Ben Bernanke la inceputul mandatului de presedinte al Fed. "Dar Geithner are experienta pentru a putea face bine aceste lucruri din start".
Daca experienta sa in managementul crizelor este de natura sa ii linisteasca pe investitori, ea va oferi munitie republicanilor din Congres in timpul audierilor de confirmare. Ei ar putea argumenta ca Geithner nu a facut suficient pentru a preveni criza sau i-ar putea contesta masurile de dupa declansarea acesteia, precum decizia de a lasa Lehman Brothers sa dea faliment. Totusi, relativa sa izolare la New York Fed ar trebui sa il apere de a fi considerat principalul vinovat pentru criza, pe care putini economisti au prevazut-o.
"Stim ca se vor revizui multe dintre reglementari si el este in mod clar unul dintre oamenii care trebuie sa faca parte din proces. Este exceptional de calificat pentru aceasta", a comentat Brian Fabbri, director de cercetare economica la BNP Paribas.
Summers a fost si el candidat pentru functia de secretar al Trezoreriei, iar analistii spun ca faptul ca nu a primit-o este in sine relevant. In loc de asta, el a primit sefia Consiliului Economic National, o institutie relativ obscura, popularizata in timpul anilor Clinton si din care a provenit fostul secretar al Trezoreriei Robert Rubin. Consiliul raspunde direct presedintelui.
Un consilier democrat a declarat pentru Reuters ca este posibil ca Summers sa fie pregatit pentru a deveni viitorul presedinte al Federal Reserve. Toti analistii se asteapta ca el sa fie vocal, poate in prea mare masura vocal, in ceea ce priveste directiile din politica economica. Unii observatori se asteapta ca Obama sa il pastreze pe Summers aproape de el, tocmai pentru a evita izolarea lui.
"Summers calca pe bataturi pe toata lumea", a explicat Fabbri. "Dar aceasta nu inseamna ca el si Geithner nu pot lucra impreuna".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice