Titlurile europene s-au apreciat, dupa planul de salvare a Citigroup
Data publicarii: 25-11-2008 | BursaActiunile europene s-au scumpit luni, dupa ce decizia oficialilor de la Washington de a salva Citigroup si masurile guvernului britanic de sustinere a economiei au contribuit la cresterea optimismului investitorilor, apreciind actiunile bancare si scumpind marfurile, relateaza Reuters.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 al principalelor titluri europene a inchis sedinta de tranzactionare in urcare cu 8,6%, la 826,69 puncte. Saptamana trecuta, indicele coborase cu 11,5%, la un minim al ultimilor cinci ani si jumatate.
Indicele coborase cu aproape 45% in decursul anului, ca urmare a crizei din sectorul financiar si a perspectivelor legate de o recesiune mondiala profunda.
"Salvarea Citigroup, care a starnit multe incertitudini saptamana trecuta, da acum sperante ca Barack Obama poate strange echipa adecvata sa abordeze turbulentele economice, iar asteptarile legate de un pachet de sustinere in Marea Britanie ajuta pietele sa isi revina", a spus strategul Henk Potts de la Barclays Stockbrokers.
"Pe termen scurt, cotatiile de pe pietele de capital ar putea sa isi mentina volatilitatea. Realitatea este ca asistam la o temperare a cresterii economice, corelata cu presiuni accentuate pe profitabilitatile companiilor", a adaugat analistul citat.
Actiunile companiilor miniere, precum BHP Billiton, Anglo American Vedanta Resources, Lonmin, Kazakhmys, Xstrata, Antofagasta si Rio Tinto, au inregistrat scumpiri cuprinse intre 13% si 28%.
Majorarea cu 7,7% a pretului petrolului a contribuit la scumpirea titlurilor companiilor energetice. Astfel, actiunile Royal Dutch Shell, cele ale BG Group si cele ale Tullow Oil au avut aprecieri intre 7,4% si 13,5%.
Cat priveste evolutia de pe marile piete europene, indicele FTSE 100 al pietei britanice de capital, Dax al bursei germane de la Frankfurt si indicele CAC-40 al pietei pariziene de capital au inchis in urcari, cuprinse intre 9,8% si 10,5%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice