Criza financiara continua pe axa Paris - Berlin
Data publicarii: 25-11-2008 | InternationalGermania refuza categoric sa puna la bataie mai multi bani pentru planul european de redresare economica, noteaza Adevarul. La o saptamana de la summitul G20 de la Washington, Berlinul isi mentine reticenta fata de masurile avute in vedere la Bruxelles pentru depasirea crizei economice.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au pledat ieri pentru planuri de relansare economica "pentru fiecare tara, in functie de situatia ei" si coordonate cu restul Uniunii Europene.
Cele doua tari doresc ca Europa sa intre pe "calea coordonarii", a declarat Nicolas Sarkozy intr-o conferinta de presa comuna, la sfarsitul intrevederii care a precedat Consiliul de Ministri franco-german. Cancelarul german a cerut sa se evite orice "graba" in momentul luarii de masuri impotriva crizei economice, deoarece informatiile nu sunt intotdeauna "usor" de interpretat si exista riscul de a se confunda "actiunea si graba".
Afirmatiile cancelarului german vin cu doua zile inainte ca Uniunea Europeana sa decida cati bani va pune la bataie pentru sprijinirea industriei europene si a locurilor de munca.
Surse de la Bruxelles au dezvaluit presei ca planul s-ar ridica la 130 de miliarde de euro. Reticent, Berlinul a anuntat ca nu va scoate nici un ban in plus din buzunar, in afara celor 32 de miliarde pentru a ajuta industria germana in urmatorii doi ani. "Vom gasi un raspuns comun, dar cu instrumente diferite", a insistat Merkel.
La randul sau, presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta si Germania au cazut de acord asupra necesitatii adoptarii altor masuri pentru depasirea crizei economice. "Franta lucreaza la aceste masuri, iar Germania se gandeste", a precizat
Sarkozy.
In apararea industriei auto
El a reafirmat ca Franta si Germania au gasit mai multe puncte de convergenta decat diferente de opinie, desi Palatul Elysee dorea sa o convinga pe Angela Merkel cu privire la necesitatea elaborarii unui plan de reactie la nivel european impotriva crizei. Liderul de la Paris a adaugat ca Franta si Germania sunt decise sa-si apere industria auto.
"Nu vom lasa sa cada acest sector. Inteleg ca si in Germania exista aceeasi vointa politica", a mentionat Sarkozy, care a facut referire la masurile adoptate in SUA, unde a fost aprobat un plan de 25 de miliarde de dolari pentru marii constructori.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice