Costurile crizei, exprimate in numere de 14 cifre
Data publicarii: 25-11-2008 | InternationalCosturile crizei au ajuns la valori halucinante, vehiculandu-se cifre care pot fi cu greu percepute la adevarata lor valoare. Conform unor calcule ale Bloomberg, in Statele Unite ale Americii cheltuielile pentru sustinerea pietei financiare au ajuns, de la inceputul crizei - in 2007, la 7,4 trilioane dolari. Aceasta suma, desfasurata, ar arata astfel: 7.400.000.000.000 si, impartita la populatia SUA ar da un cost de 24.000 dolari/persoana, echivalentul salariului minim pe un an. De asemenea, este echivalentul a jumatate din valoarea tuturor bunurilor produse in SUA in 2007.
Cele 700 de milarde dolari acordate de Fed in urma cu doua luni, sunt decat partea vizibila, transparenta a cheltuielilor. Acesteia i se adauga sume mult mai mari venite pe filiere mai discrete insa avand acelasi izvor: bugetul de stat constituit in mare parte din taxele platite de populatie. Valoarea imprumuturilor acordate de Fed in ultimele saptamani este de 1.900 ori mai mare decat media de acum trei ani.
Pentru o imagine precisa a ajutorului dat de guvern mai trebuie luate in calcul cele 24.000 (24.000.000.000.000) miliarde dolari date pe cumpararea asa-ziselor hartii comerciale pe care companiile le folosesc sa-si plateasca facturile, alti 1.400 miliarde dolari prin care FDIC a garantat depozitele bancilor cu probleme, 29 miliarde dolari pentru preluarea Bear Stearns de catre JPMorgan, 122,8 miliarde pentru ajutarea AIG, 306 miliarde pentru sustinerea Citigroup.
Cea mai grava criza din ultimii 80 de ani a scazut in doar un an de zile valoarea totala a companiilor din intrega lume cu 38%, echivalentul unei pierderi de 23.000 de miliarde si a determinat prabusirea a trei dintre cele mai mari firme de pe Wall Street.
Cifrele sunt dramatice si pe pietele bursiere. In 15 luni Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 38%, Standard & Poor's 500 a scazut si mai puternic, cu 49%, iar Nikkei cu 57%.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice