Lawrence Summers va conduce Consiliul National pentru Economie

Data publicarii: 25-11-2008 | International

Barack Obama l-a ales pe fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers la conducerea Consiliului National pentru Economie, relateaza Reuters.

Christina Romer va conduce consilierii economici de la Casa Alba.

Lawrence Summers, care va conduce Consiliul Economic al Casei Albe, fost secretar al Trezoreriei in administratia Clinton, la sfarsitul anilor '90, are reputatia de a avea o minte stralucita, dar un caracter foarte dificil.

Summers, care va implini 54 de ani la sfarsitul lunii noiembrie, a fost unul dintre principalii consilieri economici ai presedintelui ales Barack Obama in timpul campaniei prezidentiale.

La conducerea Consiliului Economic, instanta creata de presedintele Bill Clinton, el va deveni principalul consilier economic al lui Obama, un post-cheie intr-o perioada de tulburari economice. De asemenea, Summers este un posibil succesor al presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, al carui mandat expira in ianuarie 2010.

Dupa ce si-a obtinut doctoratul in economie la Harvard, Summers a devenit cel mai tanar profesor universitar din Statele Unite, la varsta de 28 de ani. Dupa aproximativ 10 ani petrecuti ca profesor la Massachussets Institute of Technology (MIT) si la Harvard, ajunge in postul de economist-sef la Banca Mondiala in perioada 1992 - 1993. In 1993 a intrat in Departamentul Trezoreriei ca subsecretar insarcinat cu afacerile internationale, iar in 1999 a devenit secretar, urmandu-i lui Robert Rubin.
 
BIOGRAFIE - Lawrence Summers, o minte stralucita, dar un caracter dificil
 
Putini oameni au sansa sa salveze lumea macar o data, cu atat mai putin de doua ori, comenteaza Reuters, referindu-se la rolul jucat de Summers ca secretar al Trezoriei cand a definit in special raspunsul Statelor Unite la crizele financiare din tarile emergente precum Mexicul sau Coreea de Sud.

De altfel, unul dintre cele mai faimoase momente ale vietii sale a intervenit la inceputul anului 1999, cand revista Time l-a pus pe Summers pe coperta, alaturi de Robert Rubin si de fostul presedinte ale Rezervei Federale, Alan Greenspan, sub titlul "Comitetul pentru Salvarea Lumii".

De aceasta data, insa, provocarile sunt mult mai mari. Economia mondiala se confrunta cu o criza financiara pe care multi o considera cea mai puternica din ultimii 70 de ani si care pare sa fi impins Statele Unite in recesiune.

Dupa ce George W. Bush s-a intors la Casa Alba, in 2001, Summers a fost numit presedinte al Harvard Unversity, aminteste AFP. El nu a reusit, insa, sa isi implementeze proiectele de reforma in universitate si a demisionat in 2006, dupa ce a declansat o polemica, afirmand ca femeile sunt mai putin apte pentru stiinte si inginerie decat barbatii.

Aceasta nu a fost, insa, singura polemica declansata de Summers, potrivit Reuters. In perioada in care a fost economist-sef la Banca Mondiala, el a sugerat intr-un memo ca tarile dezvoltate ar trebui sa exporte mai multa poluare catre cele mai sarace, deoarece costurile platite de acestea din urma din cauza pierderii locurilor de munca sau imbolanavirilor ar fi mai mici. El si-a argumentat pozitia in termeni economici puri, care au parut ironici si greu de luat in serios, dar a infuriat oricum alti responsabili din Banca Mondiala.

In prezent, Summers este din nou profesor la Harvard si, in paralel, scrie lunar un editorial pentru Financial Times. Astfel, in luna septembrie, el a calificat drept o "greseala grava" intoarcerea la deficit bugetar, politica adoptata de Bush in perioada de crestere. Ca secretar al Trezeroriei, a consacrat intoarcerea Americii la excedentul bugetar.

Summers a subliniat si ca, in circumstantele actuale, un plan de relansare bugetara este mai necesar ca niciodata. "In conditiile in care increderea populatiei, a lumii finantelor scade, nu este momentul ca Guvernul sa se retraga", scria el in octombrie.

Summers nu rateaza nicio ocazie pentru a vorbi despre problemele economice, noteaza Reuters. In luna septembrie, a pledat in Congres pentru un al doilea program de stimulare financiara, subliniind ca economia americana "este intr-o situatie foarte nesigura, cu riscuri semnificative de regres".

Summers este un sustinator al "internationalismului economic", termen pe care l-a folosit la inceputul anului in Financial Times. El considera ca globalizarea le-a adus beneficii muncitorilor americani si ca aceste beneficii pot fi extinse prin mai multe acorduri de liber-schimb. Aceasta teorie ar putea fi, insa, greu de acceptat de catre democratii din Congres, dintre care multi se tem ca liberul-schimb inseamna exportul a milioane de slujbe din Statele Unite.

Casatorit a doua oara, cu o profesoara de engleza de la Harvard, Summers are trei copii cu prima sa sotie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: