Guvernul SUA ajuta Citigroup cu 306 miliarde dolari
Data publicarii: 24-11-2008 | InternationalGuvernul american a pus la punct un plan de salvare de 306 miliarde dolari pentru Citigroup, grav afectata de criza financiara globala, in incercarea de a sustine sectorul financiar, arata Reuters.
Decizia oficialilor SUA ar putea indemna si alte banci sa ceara ajutor, in contextul in care economia globala se indreapta spre recesiune.
Citigroup, a doua banca americana dupa valoarea activelor, are cea mai mare extindere la nivel international, dintre bancile americane, avand afaceri in mai mult de 100 de tari. Mai multi analisti au spus ca Citigroup este prea mare pentru a fi lasata sa se prabuseasca.
Banca va primi si o injectie de lichiditati de 20 miliarde dolari, din partea Departamentului Trezoreriei, arata Bloomberg. Citigroup a primit in octombrie 25 miliarde dolari, in cadrul programului pentru bancile aflate in dificultate, din cauza activelor neperformante.
Astfel, guvernul SUA va garanta cu mai mult de 300 de miliarde dolari, creditele ipotecare neperformante si o serie de active ce apartin bancii, scrie Bloomberg.
In schimbul ajutorului financiar, guvernul va primi actiuni preferentiale de 27 miliarde dolari.
Un plan anuntat in noiembrie de directorul executiv, de a reduce costurile prin 52.000 de disponibilizari, si sprijinul acordat de investitorul miliardar saudit, printul Alwaleed bin Talal, nu au calmat temerile investitorilor ca deprecierile activelor si creditele neperformante ar putea duce la pierderi nete de 20 miliarde dolari in acest an.
Valoarea de piata maxima a Citigroup a fost de 270 miliarde dolari, la sfarsitul anului 2006.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii