Bancile din Romania cer o noua evaluare a garantiilor
Data publicarii: 22-11-2008 | Finante-BanciCititi-va inca o data contractul pentru creditul pe care l-ati luat de la banca! Poate ca ati sarit un capitol important: cel referitor la garantarea acestuia. Scaderile mari la preturile apartamentelor si terenurilor au determinat deprecierea gajurilor cu pana la 50%. Asa ca nu trebuie sa va mirati daca primiti o notificare prin care banca va va cere sa oferiti garantii in plus!
Vestea vine ca un traznet pentru cei care au credite cu garantii. Si asta pentru ca reevaluarea proprietatilor cu care s-au girat imprumuturile va atrage dupa sine cresterea ratelor lunare. Clientii platesc oricum rate mai mari de ceva vreme din cauza scumpirii dobanzilor si a comisioanelor, dar si din cauza deprecierii cursului de schimb.
Urmand modelul american, bancile din Romania au inceput rand pe rand sa trimita scrisori clientilor prin care le cer o noua evaluare a garantiilor. Bancherii vor sa se asigure ca, in cazul in care clientul intra in incapacitate de plata, au de unde sa-si recupereze banii dati cu imprumut.
Cum casele, terenurile si apartamentele s-au ieftinit, insa, cu aproximativ 20%, garantiile nu mai sunt suficiente. Pentru clientii care nu vor avea alte proprietati cu care sa gireze, suplimentar, bancile isi vor recupera diferenta prin cresterea dobanzilor.
Dupa modelul pietelor internationale unde valoarea garantiilor a scazut foarte mult din cauza crizei ipotecare, bancile din Romania devin mai atente la acest capitol. Mai ales ca in ultimul an au acordat credite in valoare de 300 de milioane de euro pentru cumpararea, constructia de locuinte si pentru achizitia de terenuri. In ultimele 6 luni, garantiile la aceste credite au inceput sa scada la fel de mult ca piata imobiliara.
Valoarea medie a creditelor acordate in ultimul an a fost intre 90.000 si 100.000 de euro. Din cauza scaderii pietei din ultimele 6 luni, garantiile acestor credite au ajuns sa valoreze cel mult 85.000 de euro. Asta inseamna ca daca acesti clienti ajung sa nu isi mai poata plati creditele, bancile nu vor recupera nici macar suma imprumutata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii