Bancile din Romania cer o noua evaluare a garantiilor
Data publicarii: 22-11-2008 | Finante-BanciCititi-va inca o data contractul pentru creditul pe care l-ati luat de la banca! Poate ca ati sarit un capitol important: cel referitor la garantarea acestuia. Scaderile mari la preturile apartamentelor si terenurilor au determinat deprecierea gajurilor cu pana la 50%. Asa ca nu trebuie sa va mirati daca primiti o notificare prin care banca va va cere sa oferiti garantii in plus!
Vestea vine ca un traznet pentru cei care au credite cu garantii. Si asta pentru ca reevaluarea proprietatilor cu care s-au girat imprumuturile va atrage dupa sine cresterea ratelor lunare. Clientii platesc oricum rate mai mari de ceva vreme din cauza scumpirii dobanzilor si a comisioanelor, dar si din cauza deprecierii cursului de schimb.
Urmand modelul american, bancile din Romania au inceput rand pe rand sa trimita scrisori clientilor prin care le cer o noua evaluare a garantiilor. Bancherii vor sa se asigure ca, in cazul in care clientul intra in incapacitate de plata, au de unde sa-si recupereze banii dati cu imprumut.
Cum casele, terenurile si apartamentele s-au ieftinit, insa, cu aproximativ 20%, garantiile nu mai sunt suficiente. Pentru clientii care nu vor avea alte proprietati cu care sa gireze, suplimentar, bancile isi vor recupera diferenta prin cresterea dobanzilor.
Dupa modelul pietelor internationale unde valoarea garantiilor a scazut foarte mult din cauza crizei ipotecare, bancile din Romania devin mai atente la acest capitol. Mai ales ca in ultimul an au acordat credite in valoare de 300 de milioane de euro pentru cumpararea, constructia de locuinte si pentru achizitia de terenuri. In ultimele 6 luni, garantiile la aceste credite au inceput sa scada la fel de mult ca piata imobiliara.
Valoarea medie a creditelor acordate in ultimul an a fost intre 90.000 si 100.000 de euro. Din cauza scaderii pietei din ultimele 6 luni, garantiile acestor credite au ajuns sa valoreze cel mult 85.000 de euro. Asta inseamna ca daca acesti clienti ajung sa nu isi mai poata plati creditele, bancile nu vor recupera nici macar suma imprumutata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani