De luni, BNR lasa bancilor lei in plus pentru credite
Data publicarii: Astazi, 21-11-2008 | Finante-BanciBNR va incepe sa lase la dispozitia bancilor mai multi lei pentru ca acestea sa reia procesul de finantare a economiei. De luni intra in vigoare reducerea rezervelor minime obligatorii in moneda nationala.
Sistemul bancar romanesc intampina in acest moment dificultati majore in reluarea procesului de creditare, iar prelungirea acestei situatii poate conduce la efecte negative in economia reala. Simptomele crizei de resurse se regasesc in sistarea de facto a imprumuturilor in euro, in dobanzile mari pentru depozitele in lei si in cele prohibite la creditele in moneda nationala. In acest context, Banca Nationala va lasa mai multi lei la dispozitia bancilor.
Reducerea rezervelor minime obligatorii reprezinta un bun prilej de a vedea reactia pietei si de a analiza in perspectiva oportunitatea altor masuri de acest gen, fara a destabiliza obiectivul privind rata inflatiei si fara a pune in pericol stabilitatea financiara a tarii, a declarat, la o intalnire cu oamenii de afaceri italieni, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.
El a subliniat ca obiectivul este de reducere a deficitului de cont curent, care a atins 14 la suta anul trecut, nivel ridicat in raport cu resursele interne de finantare.
Potrivit acestuia, la ultima sedinta din 30 octombrie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor de la 20 la 18% incepand cu 24 noiembrie 2008 si pana pe 23 decembrie 2008. "Deci, de luni, bancile vor avea lichiditati suplimentare la dispozitie, ca efect al acestei masuri ce a vizat imbunatatirea gestiunii lichiditatii pe piata monetara interbancara, asigurand totodata premisele pentru o finantare sustenabila a economiei reale'', a precizat reprezentantul BNR, citat de Agerpres.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice