Balcanii nu vor putea evita criza financiara mondiala
Data publicarii: Astazi, 21-11-2008 | EconomieEconomiile tarilor balcanice vor suferi considerabil, ca rezultat direct al crizei financiare internationale, care le va afecta industriile, au declarat, joi, expertii citati de Reuters.
"Statele noastre se indreapta inevitabil spre recesiune, iar in curand, ne vom confrunta cu totii, mai mult sau mai putin, cu aceleasi dificultati", a spus vicepresedintele comisiei bosniace a valorilor mobiliare, Mirko Puljic.
Expertii prezenti la un forum economic regional desfasurat in statiunea Ohrid, unde se discuta despre efectele crizei asupra Balcanilor, au fost de acord ca aproape toate tarile din zona au avut o tendinta pozitiva in prima jumatate a anului, dar impactul negativ va fi resimtit de acum inainte.
"Pietele emergente vor fi afectate de efecte usor diferite de cele care s-au manifestat in tarile occidentale", a spus viceguvrenatorul bancii centrale a Macedoniei, Dimitar Bogov.
Majoritatea expertilor economici prezenti la forum au fost de acord ca sectorul bancar din Balcani nu va fi afectat atat de grav, dar ca lovitura cea mai mare o vor suferi industriile slabe, care depind de materii prime din import, in contextul in care cererea pentru produsele lor scade considerabil.
Impactul va amplifica deficitul comercial extern, aceasta fiind pentru mult timp una dintre cele mai mari probleme ale economiilor balcanice, care incearca sa se puna pe picioare dupa ani intregi de razboaie si o tranzitie indelungata dupa comunism.
Ministrul economiei din Macedonia, Fatmir Besimi, a spus ca se teme ca tara sa se va confrunta cu o incetinire puternica a ritmului de crestere a economiei, dupa avansul de 6% din primele sase luni ale anului. Macedonia estimase ca produsul intern brut (PIB) va creste cu 5-5,5% in 2008.
"Noua provocare va fi sa vedem in ce fel ne va afecta criza industriile si nivelul investitiilor straine directe", a spus Besimi.
Oficialul macedonean a adaugat ca mai multe companii occidentale si-au amanat planurile de investitii in Macedonia, stat mic ce a atras investitii straine de aproape 500 milioan euro in primele opt luni ale anului, aproape dublu comparativ cu cele din perioada similara a anului trecut.
Ministrul a spus ca se asteapta ca mineritul si industria siderurgica si textila, sursele principalelor produse de export ale Macedoniei, sa resimta cel mai mult impactul negativ, pentru ca va scadea cererea de pe pietele occidentale.
Ingrijorarea legata de starea economiei mondiale s-a accentuat, joi, dupa ce Federal Reserve, banca centrala americana, a estimat ca recesiunea se va extinde in SUA mult in 2009, iar exporturile in Asia ale Japoniei au scazut pentru prima data in ultimii sase ani si rata somajului a crescut. Toate acestea au fost insotite de o alta vanzare masiva pe pietele internationale de capital.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani