Proiectul Dambovita Center din Capitala nu respecta recomandarile arhitectilor

Data publicarii: Astazi, 21-11-2008 | Imobiliare

Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTUAT), numita de primarul Sorin Oprescu, a aprobat proiectul Dambovita Center, desi investitorii nu au tinut cont de recomandarile vechii comisii, din "era" Videanu, sustine presedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti, Mircea Ochinciuc.

Potrivit Comisiei de urbanism din mandatul fostului edil-sef, Adriean Videanu, aceste recomandari erau conditii necesare pentru avizarea proiectului. Astfel, vechea comisie cerea sa existe o continuitate a retelei de strada cu cea din interiorul proiectului, iar o alta solicitare viza realizarea unui spatiu de tip piata publica, destinat circulatiei pietonale.

Reprezentantii Ordinului Arhitectilor afirma ca nu s-a respectat nici cerinta de realizare a unui spatiu de agrement in zona dinspre malul Dambovitei. Arhitectii bucuresteni sunt nemultumiti si de inaltimea excesiva a celor trei cladiri de birouri - 135 metri, ceea ce inseamna, aproximativ, trei blocuri cu 10 etaje.

Ordinul Arhitectilor, filiala Bucuresti, a constatat ca proiectul aprobat nu are niciuna dintre recomandarile facute inca de acum un an. "In forma sa actuala, Dambovita Center este un proiect care solicita derogari majore de la prevederile Planului Urbanistic General si care aduce prejudicii orasului, atat in temeni functionali, cat si de imagine urbana", se arata intr-o luare de pozitie a Ordinului Arhitectilor.

Comisia Tehnica de Urbanism a Capitalei, intrunita pentru prima oara in noua formula, a avizat favorabil, pe 12 noiembrie, proiectul Dambovita Center, construit pe locul fostei Case Radio.

"Am dat aviz favorabil proiectului, pentru ca investitorii au indeplinit cateva conditii care li s-au pus de-a lungul timpului", a declarat, pentru NewsIn, arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. Aceasta a mentionat unele dintre conditii: alee pietonala care sa traverseze complexul de constructii, sosea subterana, mai mult spatiu intre constructii si strada Constantin Noica, iar spatiile dinspre raul Dambovita sa fie destinate alimentatiei publice.

Potrivit lui Patrascu, din proiectul Dambovita Center nu vor disparea cladirile turn. "Este o isterie faptul ca toata lumea se leaga de inaltimea acestora. Ceea ce conteaza, de fapt, este cat spatiu ocupa cladirile la sol. Iar langa Dambovita putem construi la inaltimi mari", spune arhitectul-sef. 

Vechea comisie de urbanism si fostul arhitect sef al Capitalei, Adrian Bold, au respins proiectul Dambovita Center, reprosand lipsa unui concurs de solutii arhitecturale pentru acesta si nexecutarea unui plan urbanistic zonal, care sa reglementeze ce si cum se poate construi in acea zona.

Proiectul Dambovita Center va fi realizat, pe o suprafata totala de peste 550.000 de metri patrati, in mai multe etape. Mai intai, vor fi realizate, pe 39.500 de metri patrati, spatii rezidentiale si de birouri. Apoi, un centru comercial de 132.000 de metri patrati, hotel si casino, toate pe 40.000 de metri patrati, iar in final un supermarket, pe o suprafata 28.000 metri patrati, plus o parcare cu circa 3.000 de locuri.

Proiectul va fi realizat de Compania Plaza Centers, care detine 75% din Dambovita Center. Statul are o participatie de 15%, prin Compania Nationala de Investitii, iar restul este al grupului turc Kucuk.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: