Bloomberg: Romania si Bulgaria ar putea avea nevoie de ajutorul FMI
Data publicarii: 19-11-2008 | EconomieRomania si Bulgaria ar putea avea nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, scrie Bloomberg. Nevoia de finantare a celor 2 tari ajunge la 100 de miliarde de dolari. Analistii de la RBC Capital, Societe Generale si Capital Economics considera ca Romania si Bulgaria sunt statele europene cu cea mai mare nevoie de capital in pragul recesiunii globale.
In Romania si Bulgaria, costul de protectie impotriva nerespectarii angajamentelor emitentilor de obligatiuni este cel mai ridicat din regiune. Acesta a crescut cu 300 de puncte de baza in ultimele 6 luni iar contractele pe 5 ani au ajuns la 620 de puncte in Romania si la 550 in Bulgaria. Indicii bursieri au in 2008 cele mai mari pierderi din regiune. Romania si Bulgaria s-au bazat pe investitiile straine si pe imprumuturi externe in valuta pentru cresterea nivelului de trai si reducerea decalajului fata de tarile dezvoltate.
Nevoia de finantare a Romaniei este de 75 de miliarde de dolari sau 30% din PIB, arata Capital Economics. Bulgaria are nevoie de 30 de miliarde de dolari sau 50% din PIB. Romania si Bulgaria se intind mai mult decat ii lasa plapuma de o buna bucata de vreme, spune Nigel Rendell analist la RBC Capital Markets. Creditele in valuta reprezinta 50% din piata in Bulgaria si 55% in Romania.
Aceeasi pondere o avea si Ungaria care a cerut, luna trecuta o infuzie de 25,5 miliarde de dolari de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
Riscurile Romaniei si ale Bulgariei sunt cu atat mai mari cu cat monedele locale s-au depreciat. Leul a pierdut in 2008 20% in fata dolarului iar moneda bulgara peste 18%. Oficialii Fondului Monetar au negat informatiile aparute in presa confrom carora Romania ar fi cerut ajutor financiar de la institutia internationala.
FMI a aprobat imprumuturi de 40 de miliarde de dolari in ultimele 2 saptamani: 15,7 miliarde Ungariei, 16,4 miliarde Ucrainei si 7,6 miliarde Packistanului. Serbia si-a asigurat o linie de 516 milioane de doilari. Islanda are de primit 2,1 miliarde iar Belarus a cerut luna trecuta 2 miliarde de dolari. Si Turcia si-a anuntat nevoia de capital saptamana trecuta. Japonia a propus suplimentarea fondurilor disponibile ale FMI-ului de la 200 la 300 de miliarde de dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani