Insula Serpilor devine paradis fiscal
Data publicarii: 19-11-2008 | PoliticaGuvernul de la Kiev a aprobat un proiecl de lege ce urmareste crearea unei zone economice libere pe Insula Serpilor. Aceasta se va numi Ahilia- denumire ce provine de la legenda sustinuta de unii arheologi si istorici ucraineni potrivit careia pe insula s-ar afla mormantul eroului Ahile, scrie Mediafax.
Aceasta este cea mai recenta initiativa a Ucrainei in incercarea de a demonstra ca Insula in cauza este locuita si are o viata economica.
Potrivit guvernului ucrainean, vor fi astfel atrase investitii si se va dezvolta turismul. Conform datelor vehiculate de ucraineni, proiectul urmeaza sa atraga investitii de aproximativ 4 milioane de euro numai in primii 10 ani. Pentru a se materializa, legea trebuie insa votata si de Parlament.
Insula Serpilor face parte din teritoriul Ucrainei din 1947, in urma Acordului de la Paris.
De cativa ani Romania se judeca cu Ucraina in privinta delimitarii platoului continental si a zonei economice exclusive. Desi nu neaga apartenenta insulei la teritoriul ucrainean, Romania sustine ca aceasta este doar o stanca si nu poate fi luata in calcul la delimitarea "granitelor ".
O solutie in acest caz este asteptata la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in 2009.
In alta ordine de idei, ministrul ucrainean al Apararii, Iuri Ehanurov, a afirmat ca inamicii potentiali ai Kievului sunt statele care au pretentii teritoriale la adresa Ucrainei, respectiv Rusia si Romania.
In acest context, Ehanurov a amintit si ca, "in prezent Insula Serpilor, este in litigiu".
Ministrul ucrainean si-a asigurat concetatenii ca Ucraina este capabila sa se apere, mentionand ca tara sa a mostenit mai mult de jumatate din arsenalul antiaerian al intregii Uniuni Sovietice.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii