Robotelul corporatist
Data publicarii: 19-11-2008 | HR/CariereAngajatii corporatiilor respecta reguli stricte, sunt eficienti, dar si tot mai straini de ei insisi, noteaza Adevarul. Sclavii unui orar draconic, dependenti de imagine, angajatii multinationalelor functioneaza dupa un program indus.
"Uniforma" gri de corporatist e compusa neaparat din costume inchise la culoare
Pantofi lustruiti, costum, cravata sau fusta de lungime medie, camasa si sacou. Obligatoriu, ceas de firma. Pentru ca totul trebuie sa se incadreze in timp. Geanta diplomat sau mapa. Si un parfum discret, preferabil de firma. Parul aranjat. Varsta: pana in 35, cel mult 40 de ani.
Sunt usor de recunoscut. Sunt angajatii companiilor multinationale. Oameni care s-au transformat in niste roboti programati sa execute perfect ordinele companiei. Chiar cu pretul vietii personale.
Romanii prefera sa lucreze in companii multinationale, atat pentru confortul statutului profesional, cat si pentru pachetul salarial. La aceasta concluzie a ajuns o cercetare calitativa realizata in acest an de agentiile Qresearch si Gemius Research, in colaborare cu eJobs. Cei intervievati au considerat ca multinationalele pun accentul pe implinirea si dezvoltarea resurselor umane si pe motivarea permanenta a angajatilor.
Dispusi sa munceasca pana cad
In general, angajatii companiilor multinationale sunt oameni cu studii superioare, tineri (cu varste de pana in 35 de ani). Stiu sa utilizeze calculatorul la un nivel avansat si stapanesc cel putin o limba straina.
Sunt ambitiosi, dispusi sa petreaca si peste 10 ore la serviciu, iar unii sunt chiar gata sa renunte la viata personala. In companie, totul se judeca in termeni clari, in obiective de atins in intervale de timp bine stabilite. Miza este venitul.
"Salariile variaza in functie de pozitia detinuta in companie, precum si de compania in sine.
Pentru cei care au un an sau doi de experienta, de pilda, veniturile se pot situa intre 1.000 si 1.500 de euro lunar", a afirmat Andreea Calinescu, Project Consultant la Barnett McCall Recruitment. Dar exista un pret care trebuie platit - transformarea intr-un angajat cuminte si dornic sa munceasca si atunci cand este rupt de oboseala.
"Marile companii produc un gen de personal care este foarte obedient, iar chestiunea aceasta este legata de venituri. Cu cat acorzi salarii mai mari, cu atat creezi o dependenta mai mare de institutie. Inclusiv prin multele tipuri de avantaje pe care poate sa le ofere o mare corporatie - o serie intreaga de servicii plus prestigiu.
Asta face ca efectul birocratic sa fie foarte puternic, in sensul ca oamenii sunt destul de specializati, respecta foarte clar niste reguli", a explicat, pentru "Adevarul", sociologul Alfred Bulai.
Cei care nu se conformeaza, nu pot sa supravietuiasca in acest mediu. "Cultura organizationala a companiei in care lucrezi, te influenteaza foarte mult. Daca nu te lasi indoctrinat, nu poti sa rezisti mult", a punctat Calinescu.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani