Ce companii de la Bursa platesc cele mai mari salarii
Data publicarii: 19-11-2008 | HR/CarierePetrom, Rompetrol Well Services, BRD, Rompetrol Rafinare si Zentiva domina topul companiilor listate care si-au rasplatit cel mai bine angajatii in primele noua luni ale anului, potrivit unei analize realizate de Business Standard pe baza raportarilor financiare pe primele noua luni. Companiile de la BVB si-aumajorat cu 30% cheltuielile cu salariile in primele noua luni ale acestui an, totalul salariilor plus bonusurile oferite ajungand la aproape trei miliarde lei (815,6 mil. euro).
Topul companiilor cu cele mai mari salarii este condus de Petrom, care a oferit in primele trei trimestre, un salariu mediu de 4.605 lei pe luna (1.268 de euro/luna), de 3,5 ori mai mare decat salariul mediu pe economie, de 1.296 de lei (357de euro), de la finele lunii septembrie. Salariile plus bonusurile oferite de cea mai mare companie de la Bursa au ajuns, in primele noua luni, la 1,4 mld. lei (384 mil. euro), adica aproape 47% din totalul salariilor oferite de cele 43 de companii luate in calcul. Rompetrol Well Services se plaseaza pe locul doi in topul companiilor cu cele mai mari salarii, aceasta rasplatindu-si angajatii cu 4.575 de lei/luna (1.260 de euro), pozitia urmatoare fiind ocupata de BRD, care a platit un angajat, in medie, cu 4.413 de lei/luna (1.215 de euro). Salariile din Rompetrol Rafinare ajung la 1.180 de euro, in timp ce un angajat al Zentiva a castigat in 2008 3.926 de lei/luna (1.081 de euro). Din Top 10 mai fac parte Transelectrica (3.908 lei), Banca Transilvania (3.868 de lei) si Alro, clasamentul fiind incheiat de Oil Terminal, care si-a rasplatit un anagajat, in medie, cu 3.078 de lei/luna (848 de euro).
Salariatii cel mai bine recompensati sunt cei din companiile domeniului energiei si din sistemul bancar, acestia dominand primele zece pozitii in top. Datele raportate arata ca emitentii de la BVB luati in calcul au avut, in primele noua luni din 2008, aproximativ 100.000 de angajati, peste 30.000 provenind de la Petrom.
Cele mai mari cresteri salariale le-au avut angajatii producatorului de ingrasaminte chimice Amonil, care si-a rasplatit cei 839 de angajati cu un salariu mediu de 1.944 de lei/luna, in crestere cu 82% fata de perioada similara a anului trecut.
O evolutie asemanatoare se observa si in dreptul cheltuielilor cu salariile si bonusurile oferite de dezvoltatorul imobiliar Impact, acestea crescand cu 81,6%, pana la un salariu mediu de 2.510 lei/luna (691,7 euro/luna).
La Rompetrol Well Services, salariul mediu pe luna a crescut cu 37,5%, in conditiile in care 19 companii au avut cheltuieli salariale in crestere cu peste 25% fata de primele noua luni din 2008. Potrivit datelor, nici o companie nu a scazut salariul mediu lunar pe primele noua luni, dar sunt asteptate reduceri ale cheltuielilor cu personalul si chiar concedieri in multe dintre industriile din care aceste companii fac parte, pe fondul crizei financiare care s-a adancit si care incepe sa isi puna amprenta si pe Romania.
De altfel, in primele noua luni, si profiturile companiilor listate au crescut, in medie cu aproximativ 30%, insa companiile si-au rectificat tintele pentru 2008, in timp ce pentru 2009 se asteapta la reduceri importante in bugete.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani