Poate fi prezis sfarsitul recesiunii globale?
Data publicarii: 19-11-2008 | InternationalProfiturile companiilor sunt in cadere libera, preturile caselor se naruie peste tot in lume, economiile nationale intra rand pe rand in recesiune. Criza din sistemul financiar a devenit o problema a intregii economii globale, iar industriile care au reusit sa se fereasca de efectul de domino pot fi numarate pe degete.
De acum recesiunea este o certitudine, ea este confirmata atat de principalele state europene (Germania, Marea Britanie), cat si de a doua mare economie a lumii, Japonia. Intrebarea pe care si-o pun in egala masura companiile, tarile si cetatenii afectati de somaj si scaderea standardelor de viata, este cat va mai dura aceasta perioada.
O serie de economisti cred ca un raspuns aproximativ poate fi oferit de pietele bursiere. Ei merg pe principiul ca daca bursa este un bun prevestitor al crizelor, poate fi un prevestitor la fel de bun al sfarsitului lor.
Lucru adevarat daca ciclul economiei si al pietei bursiere urmeaza principiul simplu cauza-efect, declinul castigurilor unei companii ducand la declinul actiunilor si vice-versa. Iar evenimentele din ultimele luni arata ca bursele sunt extrem de reactive la rezultatele si vestile venite din interiorul companiilor. Asadar, pe termen mediu spre lung, in situatii tipice de piata, bursele pot fi considerate o fereastra spre viitor.
Daca un investitor percepe o companie ca avand un bun potential, el se va grabi sa cumpere actiuni, saltand astfel pretul, chiar daca castigurile abia au inceput sa apara. Similar, daca un jucator pe piata bursiera crede ca o companie are in fata o perioada tulbure, va incerca sa iasa cat mai repede, chiar daca castigurile nu sunt pe minus.
Ceea ce este valabil pentru o singura companie poate fi translatat la nivelul intregii piete. Principalele burse occidentale, mai ales cele americane si britanice, si-au inceput deprecierea inca din toamna anului trecut, dand un semnal precoce autoritatilor ca recesiunea pluteste in aer.
Daca anticiparea crizelor urmeaza un principiu logic, incrustat ca mecanism fin al angrenajului economic, anticiparea sfarsiturilor crizelor se bazeaza mai degraba pe puterea statisticii. In scopul stabilirii apogeului recesiunii, economistii au analizat dinamica din trecut a pietelor si au stabilit un model statistic.
Datele adunate in ultimii 150 de ani arata ca bursele isi revin mai repede decat economiile, care se comporta ca sisteme inertiale, altfel spus, pana ca datele macroeconomice sa arate o imbunatatire, aceasta imbunatatire este evidentiata mai inainte de aprecierea indicilor bursieri. Procesarea informatiilor disponibile din 1855 incoace arata ca o o perioada de recesiune tine in medie 18 luni.
In aceste episoade. punctul minim este atins cu 4-6 luni inainte de sfarsitul recesiunii. Astfel, daca luam in considerare ca inceputul crizei in Statele Unite a debutat in decembrie 2007, bursele de pe Wall Street ar putea atinge in mod teoretic pragul de jos in primul trimestru din 2009.
Daca adaugam inca sase luni, conform modelului statistic, putem concluziona ca in mod virtual, economia ar trebui sa isi revina definitiv in ultimul trimestru din 2009.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani