De ce platim dobanzi mai mari la creditele in euro?

Data publicarii: 18-11-2008 | Finante-Banci

Conditiile specifice ale pietei bancare romanesti se traduc in imprumuturi mai scumpe. Costurile de finantare ridicate, nivelul rezervei minime obligatorii si profilul mai riscant al clientilor genereaza dobanzi mai mari la creditele in valuta ale romanilor.

Creditele in euro acordate de bancile din tara noastra sunt mult mai scumpe comparativ cu alte state din Uniunea Europeana.

De exemplu, in Olanda, ING Bank percepe o dobanda anuala fixa de 5,08% pentru un imprumut ipotecar de maximum 250.000 euro, contractat pe o perioada de cel mult 30 de ani. Dupa primii zece ani de creditare, dobanda devine variabila, insa nu este de asteptat ca aceasta sa depaseasca 6%, tinand cont de conditiile actuale de pe piata.

Lacomie sau o stare de fapt a pietei?

In schimb, daca un roman ar fi interesat sa isi achizitioneze pe credit o casa de aceeasi valoare, tot de la ING si tot pe 30 de ani, ar avea de achitat din start un cost mai mare: 9,75%- dobanda variabila pe toata perioada de creditare.

Situatia este similara pentru toate bancile din Romania, asa ca este firesc sa ne intrebam de unde provine diferenta de dobanda atat de mare. Sunt bancile prea lacome sau exista conditii specifice pietei romanesti care conduc la aceasta situatie?

Analistii sustin ca, desi la prima vedere suntem tentati sa incriminam bancile de dorinta de a realiza profituri uriase pe spatele romanilor, lucrurile nu stau chiar asa.

Bonificatii mai ridicate pentru depozite

"Avem de-a face cu costuri de finantare interne si externe diferite. Daca in Romania unele banci ofera dobanzi de 6% pentru depozitele in euro, in alte state ale UE dobanzile sunt mult mai mici", a explicat Lucian Anghel, analist-sef la BCR.

Practic, pe masura ce sursele de finantare externe se scumpesc, bancile  sunt dispuse sa ofere dobanzi mai atractive pentru a-i determina pe romani sa economiseasca. Iar cu cat dobanzile la depozite sunt mai mari, si creditele sunt mai scumpe. 

Un alt factor de care trebuie sa tinem cont este recenta retrogradare a ratingului de tara (ulterior si a ratingului pentru principalele banci din Romania) de catre agentiile Standard & Poor's si Fitch.

Decizia va obliga institutiile de credit din tara noastra sa se imprumute din exterior la o marja de risc mai ridicata, comparativ cu alte state europene, care detineau si inainte un avantaj la acest capitol. 

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: