Angajatii isi sacrifica salariul pentru a nu fi dati afara
Data publicarii: 18-11-2008 | HR/CariereIn conditii de criza, angajatii ar putea negocia cu firmele pentru care lucreaza sa li se reduca salariile, dar sa nu fie disponibilizati, spun specialistii in resurse umane de pe piata. "Unele companii ar putea sa adopte o practica uzuala in Occident, asa-numitul 'salary sacrifice', prin care angajatii accepta de comun acord o reducere temporara a salariilor, cu un anumit procent, pentru a-si pastra joburile", spune Ruxandra Stoian, director in cadrul departamentului de consultanta in resurse umane PricewaterhouseCoopers Romania (PwC).
Potrivit consultantului PwC, angajatii ar putea accepta sa primeasca doar 80-85% din salariu pentru a nu-si pierde locul de munca."Aceasta strategie tine de fiecare firma in parte. Este vorba de o negociere: asa cum sunt situatii in care compania imparte banii castigati cu angajatii, la fel, trebuie impartite si pierderile, atunci cand compania trece printr-o perioada dificila", explica George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta in resurse umane George Butunoiu Consulting, care mentioneaza ca s-a confruntat cu aceasta atitudine la nivelul angajatilor firmei de software pe care o detine - Kazier.
Angajatii din companiile mici si mijlocii, dar si cei din intreprinderile sindicalizate, vor apela cel mai mult la aceasta strategie, efectul de reducere a costurilor fiind, de altfel, mai puternic in aceste medii decat in companiile mari. "Este un fenomen foarte 'romanesc' si s-a mai intamplat in urma cu 10-12 ani, probabil ca se va ajunge si aici, insa in companii sindicalizate, nu in companiile in care competitia interna guverneaza", este de parere Madalina Popescu, general manager pentru compania de consultanta in resurse umane Pluri Consultants Romania. Costurile cu forta de munca reprezinta cea mai mare nemultumire a angajatorilor romani in ceea ce priveste propriii angajati, potrivit unui studiu realizat recent de compania de cercetare de piata TNS CSOP.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice