Cu ce ar putea sa ne surprinda China in urmatorii ani

Data publicarii: 17-11-2008 | International

China a devenit un subiect predilect de analiza pentru multi analisti economici sau politici. Cu un regim mixt, jumatate comunist, jumatate capitalist, China a dovedit in ultimele decenii ca stie sa speculeze mai bine decat tarile liberale cu traditie indelungata oportunitatile economice. Ajutata de populatia uriasa si teritoriul cat un continent, a devenit tara cu cele mai mari depozite bancare, atat de mari, incat este vazuta ca posibil salvator al lumii afectate de una dintre cele mai serioase crize.

Gigantul asiatic surprinde constant prin realizarile sale, fie pozitive, fie negative. Astfel, a reusit sa atraga atentia atat prin scandalurile de proportii legate de existenta unor substante toxice in bunurile produse aici, cat si prin organizarea perfecta a unor evenimente, ultimul fiind Olimpiada de la Beijing al carei fast a fost fara precedent.

Grupul de analiza Mckinseyquarterly, plecand de la indicii prezente, a facut o lista cu cele mai plauzibile realizari chinezesti de care am putea sa auzim in viitor.

1. China a anuntat ca pana in 2020, jumatate din masinile din tara vor fi electrice. Deja au fost puse la dispozitia cercetatorilor zeci de miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tehnologii, in urmatorii ani fiind avute in vedere investitii si mai mari.

O astfel de miscare ar putea transforma China in liderul mondial al industriei auto, in timp ce restul tarilor se vor chinui sa tina pasul, Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) sau BYD Auto pot fi noul Ford Motor al secolului XXI.

2. Guvernul chinez a inchiriat pe o perioada de 50 de ani o intreaga regiune din Mexic, permitandu-le astfel companiilor chinezesti sa isi construiasca aici fabrici care sa asigure aprovizionarea Statelor Unite ale Americii mult mai usor. Astfel companiile chinezesti ar deveni liderii absoluti in externalizarea productiei si ar dinamiza si mai mult cresterea economica prin depasirea obstacolelor geografice in ceea ce priveste circulatia produselor.

3. La polul opus al evenimentelor negative, am putea asista la o serie de dezastre in marile orase, legate de calitatea proasta a constructiilor. Standardele de constructie au fost puse deja sub semnul intrebarii in martie, cand un cutremur a dus la prabusirea mai multor cladiri, printre care si cateva scoli. Implicatiile sociale ar putea sa fie semnificative daca astfel de tragedii ar lovi partile prospere ale oraselor, o cladire de birouri de exemplu. In acest caz presiunea asupra guvernului ar putea fi semnificativa si ar putea duce la reasezarea relatiilor dintre guvern si populatie.

4. O companie chinezeasca ar putea cumpara una sau mai multe companii americane traditionale, simboluri ale capitalismului. Asiaticii au deschis deja aceasta cale in urma cu cativa ani prin achizitia de catre Lenovo a IBM, companie aflata in dificultate la acea data. Istoria s-ar putea repeta insa cu firme mult mai mari, gen constructorii de automobile sau alte branduri cunoscute in toata lumea.

Daca americanii vor bloca tranzactia, am putea asista la o renastere a nationalismului corporatist in China transpus in acordarea unor sume si mai mari pentru cercetare si dezvoltarea de tehnologii "in casa". In schimb, un succes al tranzactiei poate duce la formarea unei companii cu adevarat globale, cu o cultura multinationala care ar putea transcede orice sens al originii nationale.

5. Chinezii s-ar putea deschide unor investitii externe, mai ales in domeniile unde nu au suficienta expertiza. Analistii de la Mckinseyquarterly dau ca exemplu Liga de fotbal a Chinei care s-ar putea lasa cumparata de o Liga cu traditie, precum cea britanica, pe masura ce incepe sa se cristalzeze o clasa de mijloc interesata de sport sau produse media occidentale. Scenariul nu este nerealist daca ne gandim ca US National Basketball Association a tatonat deja o afacere cu stadioanele chineze.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: