Romanii dau mai mult pe bautura decat pe cultura
Data publicarii: 17-11-2008 | LifestyleRomanii au alocat anul trecut pentru bauturi alcoolice si tutun 6,5% din bugetul propriu, in timp ce pentru educatie au cheltuit numai o,8% din venituri, noteaza Adevarul. Mancarea, bautura si tigarile sunt in topul cheltuielilor pe care le fac romanii. In coada listei sunt cultura, sanatatea si educatia.
Tigarile si berea sunt mai importante decat educatia si igiena. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, (INS), in 2007, 41% din bugetul familiei s-a dus pe mancare si bauturi nealcoolice, in timp ce o proportie de 6,5% a fost rezervata tigarilor si alcoolului.
Daca ar fi sa facem un calcul simplu, o familie cu un venit lunar de 2.500 de lei cheltuie cel putin 170 de lei pe luna pentru bauturi alcoolice si tigari si 1.000 de lei pe mancare si sucuri, in timp ce, pentru educatie de exemplu, aloca numai 20 de lei.
Cumparaturi, in functie de obisnuinte
Statisticile din ultimii trei ani arata o tendinta de crestere a sumelor alocate pentru satisfacerea acestor vicii (5,8% in 2005, respectiv 6% in 2006). In schimb, se inregistreaza o scadere a cheltuielilor pentru produsele de ingrijire corporala, adica pentru sapun, deodorante sau pasta de dinti. De exemplu, in 2006 am dat cu 1% mai putini bani pentru igiena personala decat in 2005.
Potrivit sociologului Marius Pieleanu, romanii isi fac cumparaturile in functie de obisnuinte, iar consumul de alcool este una dintre ele. " Faptul ca se dau din ce in ce mai multi bani pe alcool si tutun nu este o revelatie statistica a ultimilor ani. Pur si simplu asta este starea noastra. Nu avem obisnuinta de a ne investi banii in altceva decat in asigurarea confortului, ca sa zic asa, individual. Alcoolul este unul dintre elementele confortului.
Povestea este mai lunga si tine de istorie culturala a romanilor, pentru ca noi avem o traditie indelungata a consumului de alcool", ne-a spus sociologul. In opinia acestuia, cu cat castigam mai multi bani, cu atat consumam mai mult alcool. " Nu ne poate schimba nimic, pentru ca acesta este modul nostru de a fi", a adaugat prof. Pieleanu.
Referindu-se la faptul ca romanii prefera sa scoata mai degraba bani din buzunar pentru asigurarea "confortului individual" decat pentru igiena, sociologul a precizat ca acest gest este rezultatul unei carente de educatie in domeniul sanitar: " Daca nu avem constiinta igienei corporale, atunci nu cumparam produse specifice, ci cumparam produse in functie de obisnuintele noastre".
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani