Bulgarii si-au tras vile si masini din fondurile europene
Data publicarii: 17-11-2008 | PoliticaFermierii din Romania si Bulgaria au inteles repede ceea ce aflasera cu 30 de ani in urma colegii lor din Franta, Italia sau Spania: subsidiile generoase administrate de la distanta de UE pot face obiectul fraudelor, noteaza Sunday Telegraph. Fondurile SAPARD au drept scop sustinerea tarilor din fostul bloc sovietic in vederea modernizarii sectorului agricol, insa in Bulgaria au alimentat coruptia, determinand Uniunea Europeana sa suspende finantarea in vara acestui an.
Deputatul bulgar Atanas Atanasov afirma ca locuitorii unui oras de fermieri i-au spus ca beneficiarii de fonduri SAPARD pot fi identificati dupa masinile scumpe pe care le folosesc. In octombrie, tribunalele bulgare au inceput audierile in doua cazuri de mare coruptie, unul dintre ele fiind considerat la Bruxelles drept un test pentru vointa Bulgariei de a rezolva problema. Unul dintre acestea implica "o retea de companii formata din peste 50 de firme", acuzata de fraude in valoare de 4,6 milioane de euro din fonduri Sapard, folosite pentru inlocuirea unor echipamente de procesare a carnii. Echipamentele invechite au fost trimise unui complice din estul Germaniei si cumparate din nou la un pret de 24 de ori mai mare decat cel initial.
Conform unui raport OLAF obtinut de Sunday Telegraph, grupul este acuzat de frauda, import ilegal de carne de iepure din China, insotita de certificate sanitare false, si cumpararea ilegala de material rulant feroviar de la caile ferate bulgare. Potrivit documentului, unul dintre inculpati a avut "legaturi apropiate cu guvernul bulgar", fiind acuzat ca ar fi donat Partidului Socialist al premierului Serghei Stanisev circa 100.000 de euro in 2005.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani