Numarul rau-platnicilor la banci ar putea exploda din cauza somajului
Data publicarii: 14-11-2008 | Finante-BanciLichidatorii financiari vor avea mult de lucru anul viitor. Unii spun chiar ca afacerile lor vor creste cu circa 50% datorita cresterii numarului de romani care nu isi mai pot plati creditele. In momentul de fata sunt circa 400.000 de persoane inregistrate la Biroul de Credit, respectiv persoane cu restante mai mari de 30 de zile la credite, insa numarul acestora va creste considerabil anul viitor, dupa cum afirma analistii economici, la fel ca si al celor care nu vor mai plati deloc ratele. Motivele sunt evidente: dobanzile mari la credite, disponibilizarile in masa si, nu in ultimul rand, faptul ca romanilor plecati la munca peste granita le este greu sa mai trimita acasa la fel de multi bani ca pana acum.
"Intr-adevar, cresterea ratei somajului este, pe langa cresterea dobanzilor si volatilitatea monedelor, unul dintre factorii cheie ce pot afecta capacitatea clientilor de a-si plati ratele la credite. (...) Am vazut deja primele semne ale incapacitatii unor persoane de a-si mai plati ratele din cauza faptului ca nu au mai primit bani de la rudele care muncesc in afara tarii, pe fondul inrautatirii situatiei economice globale. Iar acesta este, de fapt, un efect direct al cresterii ratei somajului din anumite sectoare ale tarilor afectate, cum ar fi, de exemplu, sectorul constructiilor din Spania", a declarat Georg Kovacs, managing director al firmei de colectare a creantelor EOS KSI Romania.
Unii romani vor intarzia doar cu plata ratelor, altii insa ar putea ajunge in situatia de a nu mai plati deloc datoriile la banci. Situatia este cu atat mai grava cu cat din cei 4,2 milioane de clienti care s-au imprumutat de la banci 1,9 milioane sunt imprumutati simultan la doua banci, avand astfel de suportat de doua ori aprecierea dobanzilor si slabiciunea leului fata de euro, daca este vorba despre credite in euro.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani