Uniunea Europeana vrea sa revizuiasca legislatia pentru impozitarea economiilor
Data publicarii: 14-11-2008 | EconomieAutoritatile de reglementare ale Uniunii Europene (UE) au anuntat, joi, propuneri menite sa elimine si ultimele scapari ale legislatiei fiscale stricte a UE si sa stopeze evaziunile fiscale din cadrul investitiilor transfrontaliere, transmite Reuters.
Ideea e ca investitorii din state membre ale Uniunii Europene, precum Germania, sa fie impiedicati sa depuna milioane de euro in banci secrete din micutul principat Liechtenstein.
Tarile din afara Uniunii Europene, ca Liechtenstein si Elvetia, au fost de acord sa respecte reglementarile de impozitare a economiilor, care au fost introduse in 2005 in UE. Legislatia acopera, insa, doar problema dobanzii la conturile bancare detinute in afara statului de origine.
Comisarul european pentru fiscalitate Laszlo Kovacs a spus ca scopul actualei directive pentru impozitarea economiilor trebuie extins, astfel incat sa ajute Europa in eforturile sale de a combate evaziunea fiscala.
"In prezent, este destul de usor pentru cetatenii europeni sa evite respectarea prevederilor directivei, asa ca este in avantajul tuturor partilor sa extindem aceste masuri", a spus Laszlo Kovacs.
Printre modalitatile de evitare a respectarii legii se numara folosirea de trusturi sau de fundatii in tari in care nu exista impozit pe venit, a spus comisarul european, sau rearanjarea portofoliilor financiare, astfel incat castigul din dobanzi ramane in afara definitiei oficiale a Uniunii Europene de plata a dobanzii.
Reglementarile in vigoare prevad ca bancile si alte institutii fie sa raporteze la autoritati castigul din dobanzi pe care il platesc unor rezidenti din alte tari ale UE, fie sa deduca o taxa din castigul din dobanzi primit.
Noile propuneri cer agentilor de plata sa aplice reglementarile platii dobanzilor structurilor din afara Uniunii Europene si extind regulile de plata a dobanzii asupra unor anumite trusturi si fundatii. Proiectul prevede, totodata, extinderea reglementarilor, astfel incat sa acopere si contracte de asigurare de viata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii