Uniunea Europeana vrea sa revizuiasca legislatia pentru impozitarea economiilor

Data publicarii: 14-11-2008 | Economie

Autoritatile de reglementare ale Uniunii Europene (UE) au anuntat, joi, propuneri menite sa elimine si ultimele scapari ale legislatiei fiscale stricte a UE si sa stopeze evaziunile fiscale din cadrul investitiilor transfrontaliere, transmite Reuters.

Ideea e ca investitorii din state membre ale Uniunii Europene, precum Germania, sa fie impiedicati sa depuna milioane de euro in banci secrete din micutul principat Liechtenstein.

Tarile din afara Uniunii Europene, ca Liechtenstein si Elvetia, au fost de acord sa respecte reglementarile de impozitare a economiilor, care au fost introduse in 2005 in UE. Legislatia acopera, insa, doar problema dobanzii la conturile bancare detinute in afara statului de origine.

Comisarul european pentru fiscalitate Laszlo Kovacs a spus ca scopul actualei directive pentru impozitarea economiilor trebuie extins, astfel incat sa ajute Europa in eforturile sale de a combate evaziunea fiscala.

"In prezent, este destul de usor pentru cetatenii europeni sa evite respectarea prevederilor directivei, asa ca este in avantajul tuturor partilor sa extindem aceste masuri", a spus Laszlo Kovacs.

Printre modalitatile de evitare a respectarii legii se numara folosirea de trusturi sau de fundatii in tari in care nu exista impozit pe venit, a spus comisarul european, sau rearanjarea portofoliilor financiare, astfel incat castigul din dobanzi ramane in afara definitiei oficiale a Uniunii Europene de plata a dobanzii.

Reglementarile in vigoare prevad ca bancile si alte institutii fie sa raporteze la autoritati castigul din dobanzi pe care il platesc unor rezidenti din alte tari ale UE, fie sa deduca o taxa din castigul din dobanzi primit.

Noile propuneri cer agentilor de plata sa aplice reglementarile platii dobanzilor structurilor din afara Uniunii Europene si extind regulile de plata a dobanzii asupra unor anumite trusturi si fundatii. Proiectul prevede, totodata, extinderea reglementarilor, astfel incat sa acopere si contracte de asigurare de viata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: