Criza financiara este cea mai mare amenintare pentru securitatea mondiala
Data publicarii: 13-11-2008 | InternationalO deteriorare a economiei globale provocata de criza financiara este cea mai mare amenintare la adresa securitatii mondiale, pentru ca va reduce la saracie si la resentimente sute de milioane de oameni, arata raportul unei organizatii neguvernamentale britanice, publicat joi si citat de Reuters.
Desfiintarea unui numar mare de locuri de munca va accentua saracia, va spori numarul de imbolnaviri si va duce la cresterea numarului de oameni care nu se pot alimenta in mod adecvat in tarile in curs de dezvoltare. Acest lucru va influenta negativ sistemele de securitate sociala, care nu vor mai face fata, arata raportul anual de evaluare a securitatii la nivel mondial redactat de Oxford Research Group (ORG).
Toate acestea vor alimenta probabil nemultumirile la scara larga si vor conduce la aparitia unor miscari sociale radicale si violente, care vor fi controlate recurgand la forta, arata raportul. Deja, exista indicii privind accentuarea tulburarilor sociale in China si a rebeliunii maoiste in India.
"Ne confruntam cu cea mai mare criza economica de doua generatii incoace", a comentat autorul raportului, Paul Rogers, consultant ORG si profesor la Universitatea Bradford. "Fie raspundem ca o comunitate globala, fie ca un grup restrans de tari bogate si puternice".
Potrivit raportului, tarile bogate s-au concentrat pana in prezent asupra masurilor destinate sa intensifice cooperarea in domeniul financiar, ceea ce este irelevant pentru tarile mai sarace. "In schimb, ar trebui sa se profite de ocazie pentru a introduce reforme economice fundamentale, care sa anuleze diviziunile saraci/bogati, ce s-au adancit atat de mult in ultimele trei decenii", a spus Rogers.
Alti factori majori de insecuritate sunt schimbarea climatica, concurenta pentru resursele energetice si tendinta elitelor puternice de a mentine securitatea prin mijloace militare, apreciaza raportul.
Pentru a evita adancirea diviziunilor pe plan mondial, este nevoie de un angajament pentru "emancipare si dreptate sociala", inclusiv comert corect, anularea datoriilor, reducerea radicala a emisiilor de dioxid de carbon si investitii in surse regenerabile de energie, potrivit ORG. Vointa de a implementa aceste politici risca sa fie slabita de dificultatile financiare pe care le vor avea guvernele in urmatorii cativa ani. Insa daca tarile bogate decid sa puna mai mult accent pe ajutarea saracilor din lume si pe politicile de mediu, anii ce urmeaza ar putea fi decisivi pentru o mai mare stabilitate globala, apreciaza raportul.
"Alegerea pe care o vom face in urmatoarele cateva luni va determina daca lumea devine mai pasnica sau mai putin pasnica in urmatorii zece ani", a conchis Rogers.
In ceea ce priveste Irakul, raportul apreciaza ca un ritm sporit de retragere a trupelor americane anul viitor, dupa instalarea in functie a noului presedinte american Barack Obama, si angajamentele Washingtonului de a se implica mai mult in regiune s-ar putea dovedi factori pozitivi.
Insa administratia Obama ar putea suplimenta trupele din Afganistan, ceea ce va intensifica probabil conflictul, adauga raportul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice