Ziua in care criza s-a instalat oficial in Romania
Data publicarii: 13-11-2008 | EconomiePromisiunile premierului: scaderea CAS, premii fiscale daca taxele sunt platite la timp, scutirea impozitului pe profitul reinvestit, accelerarea constructiei de locuinte sociale, ajutoare de stat pentru investitii.
Tariceanu si-a prezentat obiectivele daca va mai fi premier dupa alegeri. "Prioritatile Programului de crestere economica si locuri de munca sunt trei: oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar", a spus Tariceanu. El a enumerat cateva actiuni propuse, printre care scaderea contributiilor sociale cu zece puncte procentuale si reducerea de impozite. "Contributia la asigurarile sociale va ajunge la 30%, de la 50% in urma cu patru ani", a spus Tariceanu. De la 1 ianuarie 2009 va fi introdus un premiu fiscal de 5% din valoarea impozitelor datorate de populatie si persoanele fizice autorizate in conditiile platii impozitelor la timp. Tot de la 1 ianuarie 2009 se are in vedere ca dividendele reinvestite sau investite intr-o firma noua sa fie scutite de impozitul pe dividende de 16%.
In plus, Tariceanu are in vedere o investitie de 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale, adica o dublare a fondurilor. Pentru fiecare nou loc de munca creat, statul va plati 1.000 de euro daca este angajata o persoana care si-a pierdut locul de munca de cel putin trei luni. Pentru sustinerea firmelor, Tariceanu are in vedere suplimentarea cu 100 de milioane de euro/an a plafoanelor de garantare a dobanzilor la Fondul de Garantare a IMM si la Fondul de Garantare a Creditului Rural.
"Trei miliarde de euro vor fi acordati ca ajutor de stat pentru investitiile creatoare de locuri de munca. In 2009 va fi suplimentat bugetul cu un miliard de euro pentru IMM prin schema de minimis. Prin celelalte doua scheme aplicabile firmelor mari, acestea vor primi 50 de milioane de euro daca investesc peste 100 de milioane de euro si creeaza peste 500 de locuri de munca. Firmele care investesc sub 100 de milioane de euro si creeaza peste 300 de locuri de munca vor primi 28 de milioane de euro", a aratat Tariceanu. In privinta sistemului bancar, premierul a aratat ca va fi majorat capitalul social al CEC Bank cu 250 de milioane de euro pentru finantarea IMM-urilor.
In urma discutiilor avute de premier cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) s-a decis infiintarea unui grup de lucru format din reprezentanti ai Guvernului, ARB si BNR care are ca sarcina realizarea unui master plan, astfel incat finantarea economiei sa fie asigurata. Asta dupa ce seful ARB, Radu Ghetea, a spus ca, "din pacate, in prezent creditarea se afla in stand-by".
Contactat de Cotidianul, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a admis ca o reducere a contributiilor cu 10% ar duce bugetul asigurarilor sociale, si asa impovarat de marirea pensiilor, pe deficit, dar se bazeaza pe o mai buna colectare. "Acordarea bonusului de 5% si iesirea la suprafata a muncii la negru vor aduce cu siguranta mai multi bani", a spus Campeanu.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani